НОВИНИ

На път в Европа дни след атентатите

Днес с полет от Амстердам се прибра нашият екип. Как се пътува в Европа три дни след атентатите разказват Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:19, 25.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Шест часа сутринта- северната гара в Брюксел. Стигаме до нея с такси. Днес работят и четирите линии на метрото, но достъп има само до 38 от 69 станции и то до 19 часа. Степента на опасност е понижена. Военните вече ги няма. Никой не проверява багажа ни на гарата. Вчера беше различно. Качваме се във влак за Амстердам-летището там поема големия поток от пътници.

Железопътният транспорт се оказа едно от най-добрите решения за придвижването ни до летището в Амстердам. Само час след като тръгнахме от гарата в Брюксел вече сме на холандска земя, а очакванията ни- влаковете да бъдат препълнени не се изпълниха.

Кевин също бърза за полет като нас. Роден е в Брюксел, работи само на 200 метра от летище Завентем. Новината за атентата го сварила в Антверпен. Първата му реакция- да се обади в офиса.

Кевин Кис: Компанията, в която работя се занимава с логистика, така че ние използваме летището за ежедневния трафик от Белгия. На първо място търсихме начин как да осигурим безопасността на колегите си, така че нищо да не им се случи.

Следващото решение- все пак да продължат да работят. Преди да коментира терора се замисля, търси точните думи.

Кевин Кис: Ужасно е. Това просто е срещу всичко, зад което стои Европа- демокрацията и свободата. И всичко това в името на т.н. религия. Но религията означава мир. Европа се нуждае от адаптация на хората, културите и религиите. Хората, които идват в Европа трябва да се адаптират към начина на живот тук и това трябва да стане с участието и на двете страни.

Стигаме в Амстердам. Кевин продължава към Кореа- дестинацията за неговата почивка. Летището в Амстердам е по-оживено отвсякога. Опашки се извиват пред всички гишета за чекиране на багаж и паспортния контрол. Мерките за сигурност са както обикновено. Работа на пълни обороти - така ще бъде поне докато летище Завентем е затворено. А от днес в Белгия започват великденските празници, така че възможните варианти за пътуващите си остават - автобусите, влаковете и автомобилите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеснени тротоари затрудняват пешеходци
Стеснени тротоари затрудняват пешеходци
Протест на пчелари заради употребата на пестициди
Протест на пчелари заради употребата на пестициди