НОВИНИ

На срещата ЕС - Западни Балкани в София на дневен ред беше правосъдието

В София еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова заяви, че следващият мониторингов доклад за България ще бъде справедлив и обективен и не може да се очаква констатациите в него да бъдат смекчени, заради предстоящото българско председателство. Вера Йоурова взе участие в годишната среща на министрите на правосъдието във формат Европейски съюз - Западни Балкани - под егидата на Естонското председателство на Съвета на ЕС.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
21:05, 26.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Следващият мониторингов доклад от Еврокомисията - ще бъде справедлив и обективен и не може да се очаква констатациите в него да бъдат смекчени - заради предстоящото пред страната ни председателство на Европейския съюз. Това увери еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, която е на двудневно посещение у нас. Следобед Йоурова взе участие в годишната среща на министрите на правосъдието във формат Европейски съюз - Западни Балкани - под егидата на Естонското председателство на Съвета на ЕС.

Еврокомисарят Вера Йоурова не каза какво ще съдържа предстоящият доклад, но увери, че ще бъде справедлив и обективен. На въпрос кога Механизмът за сътрудничество и оценка може да отпадне, беше лаконична.

Вера Йоурова: Не знам! Това ще е решение, което ще се базира на осезаемите резултати, които искаме да видим и на необратимостта и устойчивостта на реформите в България и Румъния. Не мога да предскажа точно какво ще има в доклада, но смятам, че ще бъде направена справедлива оценка на напредъка, както и препоръки затова, което трябва да се предприеме в близко бъдеще.

По отношение на реформата в прокуратурата, Йоурова също призова да се изчака докладът през ноември.

Вера Йоурова: Всеки път, когато се срещна с г-н Цацаров, и когато имам възможност да обсъдя с него работата на прокуратурата, той е много убедителен и винаги когато се срещна с него оставам с впечатлението, че всичко в България е ОК и след това виждам фактите, цифрите и резултатите и у мен се появяват съмнения дали наистина всичко е прекрасно. Всеки път, когато се срещна с г-н Цацаров, му пожелавам успех и късмет да продължава с добрата работа и действително да постигне реални резултати.

Заради актуалния си опит в реформите в правосъдието, които още са в ход - България и Румъния могат да са полезни за страните от Западните Балкани по пътя им към Евросъюза. Това беше коментирано на заключителната пресконференция след срещата на министрите на правосъдието. Акцент в нея е била отчетността на съдебните системи.



;
Цецка Цачева, министър на правосъдието: Тя е естествено продължение на заявения ангажимент на България за по-тясно сътрудничество и подкрепа на страните от Западните Балкани към ЕС и техните структури.

Присъединяването на страните от Западните Балкани към Евросъюза и изготвяне на правила за структуриране на Европейската прокуратура - са сред приоритетите, които бяха очертани пред българското председателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ организира Национален протест за по-високи доходи и достойни права
КНСБ организира Национален протест за по-високи доходи и достойни права
Пловдивската опера репетира и концертира в абсурдни условия
Пловдивската опера репетира и концертира в абсурдни условия