Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пловдивската опера репетира и концертира в абсурдни условия

В абсурдни условия ще се открие симфоничната програма на Пловдивската опера. В залата на Пловдивската концертна зала вода протече и върху зрителските места. Сградата, където Пловдивската опера репетира и представя симфоничната си програма, отдавна е в окаяно състояние, а планираният ремонт се бави.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Владислав Севов
20:42, 26.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Концертът на пианиста Евгени Божанов с оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Емил Табаков се случва , за радост днес дъждът спря. Въпреки предписанията за затваряне на залата, екипът на операта продължи да я използва като единственото възможно пространство за репетиции. В името на публиката не бяха спрени и концертите, настоящата проява открива симфоничния сезон. Ето как усети проблемът един от специалните гости - маестро Емил Табаков.

Емил Табаков, диригент: Tрябва да се оправи залата, защото друга зала в Пловдив няма, доколкото знам това е зала на Министерството на културата, значи след като е на Министерството на културата, би трябвало да са отговорни и да се има предвид, че това нещо трябва да се направи в най-бързото време, което е възможно, за да има действително възможност за работа. Може ли тук да се остави това положение тука да репетираме и да тече вода върху инструментите, това възможно ли е изобщо, какво е това отношение към артистите, които прославят България и носят името на България. Аз не мога да си обясня, това е просто явно непознаване на проблемите, на спецификата на нашата работа, на артистичната работа. И това е един сериозен оркестър, който може да постигне, да бъде едно лице на нашата държава, но в тези условия няма да бъде лице скоро, ако така продължава просто всичко.

Основният ремонт на Концертната зала предстои, въпросът е кога. По-близо до отговора може би ще стигнем утре, когато министърът на културата Боил Банов е поканил на разговор директора на Пловдивската опера доц. Нина Найденова. След тази среща очакваме развитие по по проблема.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На срещата ЕС - Западни Балкани в София на дневен ред беше правосъдието
На срещата ЕС - Западни Балкани в София на дневен ред беше правосъдието
От понеделник се очаква пълно нормализиране на полетите на всички летци
От понеделник се очаква пълно нормализиране на полетите на всички летци