НОВИНИ

Пловдивската опера репетира и концертира в абсурдни условия

В абсурдни условия ще се открие симфоничната програма на Пловдивската опера. В залата на Пловдивската концертна зала вода протече и върху зрителските места. Сградата, където Пловдивската опера репетира и представя симфоничната си програма, отдавна е в окаяно състояние, а планираният ремонт се бави.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Владислав Севов
20:42, 26.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Концертът на пианиста Евгени Божанов с оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Емил Табаков се случва , за радост днес дъждът спря. Въпреки предписанията за затваряне на залата, екипът на операта продължи да я използва като единственото възможно пространство за репетиции. В името на публиката не бяха спрени и концертите, настоящата проява открива симфоничния сезон. Ето как усети проблемът един от специалните гости - маестро Емил Табаков.

Емил Табаков, диригент: Tрябва да се оправи залата, защото друга зала в Пловдив няма, доколкото знам това е зала на Министерството на културата, значи след като е на Министерството на културата, би трябвало да са отговорни и да се има предвид, че това нещо трябва да се направи в най-бързото време, което е възможно, за да има действително възможност за работа. Може ли тук да се остави това положение тука да репетираме и да тече вода върху инструментите, това възможно ли е изобщо, какво е това отношение към артистите, които прославят България и носят името на България. Аз не мога да си обясня, това е просто явно непознаване на проблемите, на спецификата на нашата работа, на артистичната работа. И това е един сериозен оркестър, който може да постигне, да бъде едно лице на нашата държава, но в тези условия няма да бъде лице скоро, ако така продължава просто всичко.

Основният ремонт на Концертната зала предстои, въпросът е кога. По-близо до отговора може би ще стигнем утре, когато министърът на културата Боил Банов е поканил на разговор директора на Пловдивската опера доц. Нина Найденова. След тази среща очакваме развитие по по проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На срещата ЕС - Западни Балкани в София на дневен ред беше правосъдието
На срещата ЕС - Западни Балкани в София на дневен ред беше правосъдието
От понеделник се очаква пълно нормализиране на полетите на всички летци
От понеделник се очаква пълно нормализиране на полетите на всички летци