НОВИНИ

Схемата на електронното правителство у нас ще е готова до края на 2017

От Държавната агенция за електронно управление очакват половината от общините в страната да могат да обменят данни помежду си по електронен път до средата на 2018-та. Същият срок важи и за въвеждане на електронен обмен на документи между държавните институции. Специалисти от всички области на дигитализацията се събраха на форум, за да обсъдят изграждането на електронното здравеопазване, образование,и бъдещето на електронното управление в България.

БНТ2-София
от БНТ2-София
20:01, 26.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Схемата на електронното правителство у нас ще е готова до края на 2017-та. Дигитализацията е сред основните приоритети на страната ни по време на българското председателство.

Гергана Паси, Дигитална национална коалиция: В края на тройката - Естония, България, Австрия, Европа очаква да има изграден единен цифров пазар. Съвсем конкретни регулации ще излязат точно по време на нашето председателство.

Три са основните насоки за дигитализиране на процесите в страната.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Първо е за приемането на кибер стратегията и регламента за нейното прилагане, нещо изключително важно. Вторият приоритет ни е свободното движение на данни и инициативите свързани в тази посока. Третият приоритет е насочен в подкрепа на инициативата на президента на ЕК Юнкер „безжичен интернет за всички“.

Според социологически проучвания,България е на първите места в разпространение на интернет в света. Също така хората у нас са по-отворени към новите технологии в сравнение с европейците. Данните сочат още, че над 90% от българите очакват броят на дигиталните услуги да нарасне в близко бъдеще. А 60 от 100 смятат, че новите технологии са положителни за обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ тръгна по следите на два „несъществуващи“ язовира
Екип на БНТ тръгна по следите на два „несъществуващи“ язовира
ДРУГИТЕ новини: Фестивален отпуск
ДРУГИТЕ новини: Фестивален отпуск