НОВИНИ

Наблюдателите на ОССЕ констатираха проблеми на изборите в Киргизстан

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че са отчели множество значителни процедурни проблеми по време на преброяването на гласовете, подадени на вчерашните президентски избори в Киргизстан, но похвалиха безинцидентното предаване на властта в бившата съветска република, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:17, 16.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
наблюдателите оссе констатираха проблеми изборите киргизстан

Сооронбай Жеенбеков, протеже на досегашния президент Алмазбек Атамбаев, спечели вчерашното гласуване с около 55 на сто - повече от прогнозираното според проучванията. Опозиционният лидер Омурбек Бабанов призна поражението си, но заяви, че ще разследва нередностите.

Изборите бяха смятани за проверка на стабилността на централноазиатската страна, в която Русия все още има значително влияние. Двама предишни лидери бяха свалени при бунтове, припомня Ройтерс.

ОССЕ отбелязва, че кандидатите са можели като цяло да водят предизборната си кампания свободно. Продължават да предизвикват притеснение случаите на злоупотреба с обществени ресурси, оказване на натиск върху гласоподавателите и купуването на гласове.

Изборите "допринесоха за укрепването на демократичните институции, като осигуриха предаване на властта по законен път", се казва в изявлението на мисията на ОССЕ, цитирано от Ройтерс.

Очаква се резултатите от изборите да бъдат потвърдени до седмица. Ако резултатите не бъдат оспорени, това ще бъде първият случай на мирно предаване на властта между президенти, управлявали Киргизстан в продължение на пълен мандат.

И двамата кандидати са на сходни позиции по основните политически въпроси - те искат светска държава и поддържане на близки отношения с Русия в регион, където Москва се конкурира за влияние с Пекин и Вашингтон.

Жеенбеков и Бабанов обаче представляват интересите на съперничещи си групи и кланове, които се борят за достъп до властта и държавните ресурси на Киргизстан. Досегашният президент Алмазбек Атамбаев, който се сближи с Москва по време на шестгодишното си управление, вероятно ще запази значително влияние, отбелязва Ройтерс. Социалдемократическа партия на Киргизстан на Атамбаев и Жеенбеков е най-голямата парламентарна сила и ръководи коалиционното правителство. Жеенбеков е обещал да продължи политиката на предшественика си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж си купи на разпродажба гардероб, принадлежал на кралското семейство
Мъж си купи на разпродажба гардероб, принадлежал на кралското семейство
Ученици от Шумен се включиха в Европейската седмица на програмирането
Ученици от Шумен се включиха в Европейската седмица на програмирането