НОВИНИ

Над 20 млн. лв. са дадени за борба с нодуларния дерматит

Министерството на земеделието и храните ще направи работни групи, за да могат фермерите да се убедят как се формира себестойността на таксата, която ще плащат на декар за системата за противоградова защита, съобщи в Ямбол земеделският министър Десислава Танева. Тя коментира и мерките за справяне със заболяването нодуларен дерматит и ДДС върху даренията за хранителната банка.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
18:18, 21.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Над 20 млн. лв. е дала държавата за справяне със заболяването нодуларен дерматит по животните, съобщи в Ямбол министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В региона вече е открито първото огнище на болестта и са евтанизирани 25 крави в село Кабиле.

Министърът уточни, че в момента се извършва ваксинация на животните в Северна България и се пръска десеткилометровата зона по поречието на река Дунав.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: „Аз се надявам след като приключи изцяло ваксинацията и 30 дни след това в много кратко време ще дойде срока, в който няма да бъде регистрирано огнище и ние ще можем да кажем, че сме се справили с това заболяване”.

Във връзка с представения на фермерите проект на Закон за противоградова защита, техните искания са в таксите да има диференциация не само според декарите, които ще се защитават, но и според културите. Министърът не се ангажира със срок кога най-рано може да бъде въведена системата.

Десислава Танева: "Ако процедурите по приемането на нормативните актове успеем да ги финализираме до есента това да се опитаме да го направим за следващата година, та макар и по самолетния способ само на услуга, а иначе реалистичният срок, предвид административните процедури при приемане на законодателни актове, със сигурност е 2018 година".
;

Според министъра освобождаването на дарените храни от ДДС е много добра крачка да се мотивират производителите да даряват храни, когато са в срок на годност.

Десислава Танева: "Надявам се, че ще се намери механизъм и за прилагане на такава мярка и у нас, който разбира се, да не носи риск и за бюджета, предвид възможни злоупотреби".

Земеделският министър представи на международен икономически форум в Ямбол възможностите за бизнеса по Програмата за развитие на селските райони до 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива бомбена заплаха в Брюксел
Фалшива бомбена заплаха в Брюксел
Увеличението на учителските заплати - въпрос на разчети в края на годината
Увеличението на учителските заплати - въпрос на разчети в края на годината