НОВИНИ

Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература

Над 49 хил. зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Анулираните работи са 11.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:43, 21.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

По традиция тестът за матурата по български език и литература беше генериран в 5:30 ч. сутринта в Просветното министерство измежду над 11 млн. възможни комбинации.Тази година съдбата отреди клавиша на компютъра да натисна аз.

За съчинението - или 41. въпрос - се падна 13-а тема от общо 30 подготвени. От просветното министерство увериха, че изтичане на теста не може да има.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: В момента един единствен човек знае какво стои зад тези въпроси, какви са въпросите и работи по тези въпроси. Ако ме питате кои са въпросите не мога да ви кажа. Според мен наистина се създава излишно напрежение преди изпита, тези, които са учили ще се справят.

Пред камерата ни влизащите на изпит зрелостници казаха, че не се притесняват и са добре подготвени. И че предпочитат Багряна, Далчев,Талев.

;

Оказа се обаче, че фаталната тема 13 е „Реалност и измислица“ в разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Според експертите на министерството Елин Пелин е много познат на учениците, учи се от началния до гимназиалния етап.

Александър Трингов, експерт по български език и литература, МОН: Тяхната свобода е, разбира се, да изберат дали да пишат интепретативно съчинение или есе.Темата е благоприятна и за единия и за другия жанр.

За да се спре купуването на матури, вече трета година изпитът по български език е разделен на три модула. За първи път от дълго време насам той е отделен и от изпита по български след 7. клас.

Резултатите от матурата трябва да са готови до 13 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Германия разчита на България за експертизата на Балканите
Екатерина Захариева: Германия разчита на България за експертизата на Балканите
Атанас Скатов се върна в България, след като покори осемхилядника Кангчендзьонга
Атанас Скатов се върна в България, след като покори осемхилядника Кангчендзьонга