НОВИНИ

Обмислят въвеждането на самолетен способ за борба с градушките

Над 70 хил. дка обработваеми площи в страната са пострадали от градушки от началото на годината. Колко е ефективна противоградната защита у нас и как вбъдеще ще се борим с градушките - отговори потърси Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:08, 21.05.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Общо 9 полигона за борба с градушките има в момента у нас. 4 от тях са в Северозападна България и 5 - в Южна. От началото на сезона от тях са изстреляни близо 1500 ракети. Полигоните обаче не са достатъчни, тъй като покриват едва 17 млн. дка от територията на страната и в тези площи влизат едва една трета от обработваемите земи у нас.

И макар че до края на май ще имаме още 2 нови полигона, според директора на Агенцията за борба с градушките това е доста скъп метод и затова в бъдеще ще се използва т.н. самолетен способ, който е по-евтин.

;

При него самолети директно изстрелват реагента в градоносните облаци.

инж. Ваньо Славеев, изп. директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките": Ефективността на самолетния способ е с 10% по-ниска, но такива огромни площи да се покриват изцяло с ракетен способ не е целесъобразно. Затова предвиждаме и самолетен способ за градозащита. Например в силно пресечен климат като Стара планина, Родопите и Пирин - там не може да слагаме ракетни площадки. Там е много по ефективен самолетният способ.
;

Много европейски страни като Германия и Австрия използват самолети за борба с градушките.

Според специалистите, проблемът с неефективната борба с градушките може да се реши, само ако има споделено заплащане на разходите между държавата и земеделските производители. Това е застъпено в нов закон, който обаче повече от 3 години не влиза в парламента, тъй като държавата и стопаните не могат да се разберат кой каква част да поеме от нужните 28 млн. лв.

инж. Ваньо Славеев, изп. директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките": В Закона се предвижда държавата да даде 8 милиона, а 20 милиона да се съберат от земеделските производители.

Фермерите до момента отказват да заделят средства за противоградна защита,които да внасят като такса за декар обработваема площ. Експертите обаче са категорични, че ако не се стигне до съгласие, няма как да се защити територията на цялата страна от градушки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха забранени предмети в килиите на Димитър Желязков-Очите и Миню Стайков
Откриха забранени предмети в килиите на Димитър Желязков-Очите и Миню Стайков
Премиерът Борисов откри ключов за маслодобива проект за над 3 млн. евро
Премиерът Борисов откри ключов за маслодобива проект за над 3 млн. евро