НОВИНИ

Ден на отворените врати в Народното събрание

Повече от 5500 души посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати. Между 10 и 30 минути изчакваха желаещите да се снимат на стола на председателя на Народното събрание и да ударят парламентарния звънец. Инициативата е по повод 139-ата годишнина от свикването на Учредителното събрание, с което е поставено началото на парламентарния живот у нас.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:45, 10.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Първите посетители ученици от столичното училище "Антим I" с удоволствие повториха мотото, изписано на входа на Народното събрание, а след като удари парламентарния звънец, Браяна имаше и конкретно пожелание към депутатите:

Браяна - Винаги да взимат правилни решения.

- За да се приемат добри закони, според вас какво е важно?

Анна - Самите ние, гражданите, да избираме добри представители.

Зам. председателят на НС Емил Христов посрещна гостите. Препоръча им внимателно да разгледат Търновската конституция.

Емил Христов - зам.председател на НС - Всеки път, когато я погледна, когато се докосна до тази Конституция, аз лично се чувствам по особен начин. Това е нещо, което е завещано от дедите ни, а всички ние българите обичаме своята история и уважаваме дедите си, пазим спомена за тях.

На днешната дата преди 139 години в старата столица Търново се събира Учредителното събрание. Фактически това е първото заседание на НС след Освобождението на страната ни от Османско владичество през 1878 година.

Основаната задача на първите 229 народни представители е да приемат Конституцията на Княжество България и наистина по всеобща оценка те успяват да създадат един демократичен и модерен за времето си документ. Посетителите в парламента можеха да видят и "Сребърната конституция", наричана така заради корицата ѝ от ковано сребро с позлата. Издадена е през 1911 поради приети промени в основния закон.

Младен Матев - Много добра форма на приобщаване на децата към това,което е българска политическа традиция от много време.

Беше подредена и документална изложба, която проследява развитието на парламентаризма у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу Истанбулската конвенция
Протест срещу Истанбулската конвенция
Израелски изтребител беше свален от сирийската ПВО
Израелски изтребител беше свален от сирийската ПВО