НОВИНИ

Протест срещу случаи на тормоз в детски градини

Днес в Бургас беше даден старт на серия от протести на родители срещу случайте на насилие в детските градини. Организатори са сдружението "Бургаски майки" и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Идеята за кампанията се зародила след като в социалните мрежи беше публикувано скандалното видео от детска градина „Брезичка", на което със скрита камера е записано как учителки тормозят и малтретират 5 годишни деца.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:19, 10.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Родители заедно с децата си се включиха в днешният протест пред сградата на Община Бургас. Камери в детските градини, по-малко деца в групите и мандатност на директорите са основните искания на протестиращите.

Васил Николов- Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система-"Ние искаме при един сигнал, при едно нарушение, да бъде направена справка с това видеонаблюдение, защото да не се оказваме в ситуацията- думата на едно малко дете срещу думата на един възрастен."

Според протестиращите много от учителите подкрепят видеонаблюдението и това са педагози, които няма какво да крият. Тези които са против са възпитатели като тези от видеоклипа , когато тези нямат какво да крият. Тези, които няма от какво да се притесняват- те са за видеонаблюдението. Според родителите учителите трябва да получават по-високи заплати, а броят на децата в групите трябва да се намали драстично. Това сочат и данните на интернет анкета, казаха организаторите.

Таня Стоянова-"Бургаски майки"-организатор-"Пусната е анкета във фейсбук група, която ще бъде предложена още в понеделник в Община Бургас, които се надявам искрено да бъдат разгледани."

Протестиращите настояват всички, които имат отношение към скандалния видеоклип в група "Мики Маус" да получат наказания.

Детелина Ганева-майка-" Ние сме от Банево, в нашата детска градина досега, слава Богу, е нямало такива и се надяваме и занапред да няма, но това което се случи в "Брезичка", не е малко. Плюс това много хора се надяваха да има не да напускат сами, ами да има дисциплинарни уволнения. Това е недопустимо."

Бургаската прокуратура е образувала досъдебно производство по случая и в момента тече разследване. Утре протест ще има и във Варна, и Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелски изтребител беше свален от сирийската ПВО
Израелски изтребител беше свален от сирийската ПВО
Пхенян покани южнокорейския президент на среща на върха
Пхенян покани южнокорейския президент на среща на върха