НОВИНИ

Празник на печената сланина и греяната ракия в Априлци

За осма поредна година Априлци бе домакин на уникалния за България празник на греяната ракия и печената сланина. Мотото бе „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем“, потапяйки се в духа на човечността и българщината.

Николай Минков
от Николай Минков
19:01, 10.02.2018
6239
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Повече от 20 скари запушиха още от рано сутринта, за да посрещнат многобройните гости, които тази година поставиха своеобразен рекорд по посещаемост.

Д-р Младен Пелов - кмет на Община Априлци : "Към момента са не по-малко от 8 хиляди, съдейки по заетостта на хотелската база на територията на общината и туроператорите, които изпратиха автобуси".

Освен многобройните кулинарни конкурси, днес бяха представени и много нетрадиционни ястия за опитване като баници със сланина и лучници със сланина.

Най-голямата атракция в Априлци беше "Бабина гозба". Рецептата е автентична, предава се от поколение на поколение.

„Гозбата се готви на бавен огън, два часа, в тава с диаметър над метър и половина диаметър“, разказва баба Пенка

Пенка Пенкова: 20 кг сланина се изпържва и се махат пръжките. Следа това 30 кг праз лук и 500 яйца.

Най-задавания въпрос днес бе колко трябва да се вари греяната ракия и сланината за скара с кожа да бъде или без.

Тотко Съев: "Категорично с кожа сланината е по-добра. Кожата придава един специфичен вкус, който е неповторим".
Владимир Станев: "Греяната ракия трябва три пъти да заври, защото иначе удря в главата, ако не заври хубаво и се слага на 1 л. около 6 до 7 лъжици захар".

Празникът завърши с хора, в които се включиха и гостите на Априлци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видинчани искат магистрала до София и тунел под прохода Петрохан
Видинчани искат магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан"
Започна карнавалът в Рио де Жанейро
Започна карнавалът в Рио де Жанейро