За осма поредна година Априлци бе домакин на уникалния за България празник на греяната ракия и печената сланина. Мотото бе „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем“, потапяйки се в духа на човечността и българщината.
Повече от 20 скари запушиха още от рано сутринта, за да посрещнат многобройните гости, които тази година поставиха своеобразен рекорд по посещаемост.
Д-р Младен Пелов - кмет на Община Априлци : "Към момента са не по-малко от 8 хиляди, съдейки по заетостта на хотелската база на територията на общината и туроператорите, които изпратиха автобуси".
Освен многобройните кулинарни конкурси, днес бяха представени и много нетрадиционни ястия за опитване като баници със сланина и лучници със сланина.
Най-голямата атракция в Априлци беше "Бабина гозба". Рецептата е автентична, предава се от поколение на поколение.
„Гозбата се готви на бавен огън, два часа, в тава с диаметър над метър и половина диаметър“, разказва баба Пенка
Пенка Пенкова: 20 кг сланина се изпържва и се махат пръжките. Следа това 30 кг праз лук и 500 яйца.
Най-задавания въпрос днес бе колко трябва да се вари греяната ракия и сланината за скара с кожа да бъде или без.
Тотко Съев: "Категорично с кожа сланината е по-добра. Кожата придава един специфичен вкус, който е неповторим".
Владимир Станев: "Греяната ракия трябва три пъти да заври, защото иначе удря в главата, ако не заври хубаво и се слага на 1 л. около 6 до 7 лъжици захар".
Празникът завърши с хора, в които се включиха и гостите на Априлци.