НОВИНИ

Кметството на район "Южен" в Пловдив премахва 500 метални гаража

500 метални гаража ще бъдат премахнати в пловдивския район "Южен" до края на годината. Това става в изпълнение на новата наредба, според която районните кметове вече няма да могат да издават разрешителни за поставянето на подобни съоръжения. По общо мнение те не са естетични и отнемат много повече място, отколкото стандартните скоби по паркоместата.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Р. Колева, Зл. Бояджиев
17:00, 10.02.2018 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

През 2017 година в пловдивския район "Южен", са премахнати над 250 гаража, но все още остават 2500. Това са гаражни клетки, поставени от началото на прехода. По-голямата част от тях трябва според действащата наредба да се отстранят от зелените площи и паркингите.

Димчо Петров – заместник- кмет на район "Южен" в Пловдив: "Съсредоточаваме нашите усилия северно от булевард "Никола Вапцаров", като за нас това е зоната в района, в която има най-голям недостиг на паркоместа."

На гаражите, които ще се премахват, са поставени уведомления за доброволно изпълнение. Срокът, в който собствениците трябва да реагират, е два месеца. След това местната администрация пристъпва към отстраняването им.

Димчо Петров – заместник- кмет на район "Южен" в Пловдив: "Всички пари, които са от районната администрация за премахване, след това се търсят съответните притежатели на гаражните клетки."

Повечето жители на квартала смятат, че решението на Община Пловдив за премахването на разнородните съоръжения е правилно и ще осигури повече места за паркиране. По този начин ще се спре и самоволното заграждане на паркоместа и ще се въведе ред.

Димитър Иванов: "Има паркомясто вътре в гаража, има си пред гаража и никой не може да спре, което е нормално, и си заема още едно место и си слага скоба."
Цветелина Трайкова: "За мене гаражните клетки заемат само място, по-добре да са паркоместа така или иначе."

През 2018 година от районната администрация са предвидили да отделят над 50% от собствените си средствата за изграждане на нови паркоместа.

В края на септември миналата година Общинският съвет прие Наредба за паркирането в града. Според нея срещу 20 лева месечен наем хората ще могат да спират колите си в близост до домовете си. Предвижда се поставянето на скоби в пространствата, където това е възможно. Заради допуснати процесуални нарушения по приемането на наредбата обаче през януари Административния съд я отмени. Очаква се общинската администрация да обжалва това пред Върховния административен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Видинския митрополит Даниил
Тържествен камбанен звън оповести въдворяването на Видинския митрополит Даниил
България с подкрепа от ООН по проект за градски инвестиции и жилищна политика
България с подкрепа от ООН по проект за градски инвестиции и жилищна политика