НОВИНИ

Ден на отворените врати в Народното събрание

Днес отбелязваме 139 години от свикването на Учредителното събрание, с което е поставено началото на парламентарния живот у нас. То е било открито в сградата на бившия турски конак във Велико Търново, където тогава пристигат 229 български народни представители. В 10:00 часа Народното събрание отвори вратите си за посетители, по случай годишнината. Днес може да се видят оригиналите на Търновската и на Сребърната конституция.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:04, 10.02.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Гостите на парламента ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция - издадена поради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. и наричана така за това, че нейната корица е от ковано сребро с позлата.

В Клуба на народния представител посетителите ще имат възможността да разгледат и документалната изложба "Основите на българския парламентаризъм". Експозицията е организирана в сътрудничество с Държавната агенция "Архиви".

Денят на отворените врати ще продължи до 16.00 часа. Посетителите ще могат да разгледат пленарната зала на Народното събрание, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Емил Христов - зам.-председател на Народното събрание: Всички ние българите обичаме своята история, уважаваме дедите си, пазим спомена за тях и най-важното - мисля, че всеки в сърцето си е готов да пази България и да даде за нея това, което са дали дедите ни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Джон Гавин почина на 86-годишна възраст
Актьорът Джон Гавин почина на 86-годишна възраст
В Кюстендил започна саниране на пет многофамилни жилищни сгради
В Кюстендил започна саниране на пет многофамилни жилищни сгради