НОВИНИ

Надпис превръща обикновен глинен съд в музейна рядкост

В музейния комплекс на открито на нос Свети Атанас в Бяла посетителите могат да видят глинен съд от шести век с надпис. Текстът и рисунката превръщат обикновената делва за съхранение на вино в ценен музеен експонат без аналог у нас.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
20:10, 12.07.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Питосът е голяма глинена делва. През Раннохристиянската епоха във всяка къща край Бяла е имало поне по няколко такива – за вино и за зърно. Но един от питосите има особеност, която го прави ценен за всеки музей.

Александър Минчев, археолог:
„Единственият в страната, бих казал може би даже и в целия Късноантичен свят. Интересното е надписът, който е врязан още преди изпичането. Той е на гръцки и представлява една типична за ранното християнство пожелателна форма на молба - „Кирие войти“ - „Господи, помагай“."

До надписа има още рисунка на клонки и кръст-гемата – кръст със скъпоценни камъни.

Александър Минчев, археолог:
„От него излизат и две лозови вейки с гроздове. Тук можем да търсим и втори пласт на тяхното изобразяване, а именно - молбата на собственика на тоя питос да стане хубаво неговото вино.“

В музея в Бяла има фрагмент с част от такъв надпис, откриването на запазен съд с цялостно изображение е изключителна рядкост. Питосът е намерен при разкопките на една от трите вече разкрити винарни на нос Свети Атанас. Археолозите са набелязали и местата на още две за бъдещи проучвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен айсберг се отцепи от Антарктида
Огромен айсберг се отцепи от Антарктида
Стотици онкоболни без социална помощ заради върнати решения на ТЕЛК
Стотици онкоболни без социална помощ заради върнати решения на ТЕЛК