НОВИНИ

Надзирател от Софийския затвор е бил нападнат от затворник

Нов инцидент в Софийския затвор. В късните часове снощи надзирател е бил нападнат от затворник, който е трябвало да бъде придружен от затворническата болница до основната сграда. Синдикатите твърдят, че надзирателят е със счупен нос и аркада на веждата. Зам.-министър Николай Проданов е категоричен, че служителят е леко пострадал - само с охлузване по лицето. От Министерство на правосъдието е назначена проверка по случая.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева Иво Никодимов
08:49, 06.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Затворникът е бил току-що екстрадиран от Германия. Нападението се е случило на територията на затвора в момента, в който го местят от болницата, където е бил прегледан. Според информация от Синдиката на надзирателите служителя на затвора е получил сериозни наранявания.

Ивайло Григоров - член на управителния съвет на Синдиката на надзирателите: Аркада на око и аркади по цялото лице и счупен нос.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов потвърди за инцидента, но уточни, че детайлите са по-различни.

проф. Николай Проданов - зам.-министър на правосъдието: Ударил го е веднъж с юмрук. В следствие, на което едната скула на надзирателя е леко ожулена. Няма нищо счупено, няма някакви тежки последствия за нашия служител. Помогнали са му там. Направили са необходимото, за да може този затворник да бъде дисциплинарно наказан и нашит човек са го пуснали да си ходи да си почива от преживения стрес.

Синдикатите използваха случая, за да напомнят, че в затворите има недостиг на надзиратели.

Ивайло Григоров - член на управителния съвет на Синдиката на надзирателите: Колеги са го спрели след като са разбрали за инцидента. На работа в затвора няма много хора. Конвоиранията вътре се извършват само от един служител, самостоятелно.

Според проф. Проданов обаче, снощи затворникът е бил конвоиран от двама униформени, а в непосредствена близост е имало и трети надзирател. Според зам.-министъра, често затворници посягат на надзиратели.

проф. Николай Проданов - зам.-министър на правосъдието: Инцидентът е съвършено незначителен. В момента синдикатите са заинтересовани да се покажат пред обществото по един точно определен начин. За съжаление такива неща се случват ежедневно в затворите.

Проф. Проданов обърна внимание, че веднага е потърсил контакт със синдикатите, но те не са отговорили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири дни с безплатно паркиране в „Синя зона“ в Пловдив
Четири дни с безплатно паркиране в „Синя зона“ в Пловдив
Покорителят на върховете Боян Петров поема към Хималайската корона
Покорителят на върховете Боян Петров поема към "Хималайската корона"