НОВИНИ

Намаляват случаите на кариес при децата в най-ранна детска възраст

Намаляват случаите на кариес при децата на 5-6 годишна възраст в резултат на националната програма за поставяне на силанти на първите постоянни зъби. Това показва проучване на стоматолозите от факултета по дентална медицина към Медицинския университет в Пловдив. Зъболекарите са направили проверки в десет областни центъра, където отчита намаляване на случаите с 30%.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив М. Хубинова, Н. Ангелов
19:00, 13.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

За тази малка пациентка посещението при зъболекар все още е ново и страшно преживяване, но прогрес има. Мама задължително е неотлъчно до нея, защото за здравето на детските зъби отговорността е поделена по равно между стоматолога и родителя. Кариесите при децата все още остават сериозен проблем за българските деца.

Доц. Емилия Илиева – специалист по детска дентална медицина
"Възрастта сериозно пада, при нас има случаи на двегодишни деца с няколко кариеса."

Специалистите забелязват, че в по-малките населени места и селата тежките случаи се увеличават. Но има и оптимистични новини, които са резултат от прилагането на националната програма за профилактика на детските зъби, която предвижда поставянето на силанти, т.е запечатванета на шестите постоянни зъби, което не позволява развитието на кариеси.

Доц. Ани Белчева – Медицински университет Пловдив, факултет по дентална медицина
"Ние направихме едно проучване по подобие на националната програма през 2009-а година и резултатите показват намаляване на разпространението на кариеса, ако трябва да коментирам цифри, те показват, че при деца на 5-6-годишна възраст имаме редукция 30% от това, което е било преди 2009-а година, което е един добър резултат."

А грижата за детските зъби е поделена отговорност между детския стоматолог и родителите. За хубава усмивка правилното хранене и профилактиката са двата най-важни компонента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Кутев: И сега държавата може да осигури безплатно здравеопазване
Антон Кутев: И сега държавата може да осигури безплатно здравеопазване
120 години кино в Русе
120 години кино в Русе