НОВИНИ

Незаконната сеч в Западен парк продължава

В Западния парк в София се сече безразборно. Зрители на БНТ 2 сигнализират, че нееднократно са ставали свидетели на незаконна сеч в парка и са подавали сигнали към отговорните институции. Въпреки това гората продължава да оредява.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
18:10, 13.02.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Разходката в лесопарковата част на софийския Западен парк предлага горчива гледка. Пресни стърготини от моторна резачка личат по топящият се сняг. Това дърво няма да се разлисти тази пролет, защото е отсечено на височината на човешки ръст. Около него пънове с около метър височина се виждат навсякъде. Това са били живи брези, борове, липи. Сега вероятно са пепел в нечия печка.

Емил Маджирски се разхожда в парка почти всеки ден и с мъка наблюдава промяната.

Емил Маджирски
"Често срещам хора с каруци, извозват дървета, секат дървета и от ден на ден гледам как се променя паркът. Разрежда се гората и изчезва."

Следи от колела през гората водят до почти голо пространство. Нито едно от отрязаните дървета на сечището в Западен парк, няма горска марка.

По отрязаните клони се вижда, че някой от дърветата са били сухи, но покрай тях са рязани и здрави и зелени. Попитахме Столичната община какъв е случаят със сечта „Западен парк“, от там потвърдиха, че тя е незаконна.

Дирекция „Зелена система“ е възложила и са поставени скални късове по периферията на парка с цел ограничаване на достъпа на каруци, като периферията, която е ограничена по този начин, възлиза на 400 метра.

Територията на парка е над 1700 декара. Той граничи с 6 квартала. От Общината съобщават, че за да ограничат незаконната сеч около най-проблемните квартали „Факултета“, „Люлин“ и „Гевгелийски“, търсят съдействие от Столичната дирекция на полицията и обмислят възможност за видеонаблюдение. Докато това се случи обаче, гората непрестанно оредява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха предсрочно движението в тунел Ечемишка
Пуснаха предсрочно движението в тунел "Ечемишка"
ЕК: България с по-висок икономически растеж през последната година
ЕК: България с по-висок икономически растеж през последната година