НОВИНИ

Напрегната остава обстановката на гръцко-македонската граница

Мигрантка се е опитала да се самозапали тази сутрин. Полицаи са успели да предотвратят опита за самоубийство. Около 10 хиляди души все още са блокирани на граничния пункт Идомени. Бежанският поток от вътрешността на страната продължава.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
14:36, 02.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
напрегната остава обстановката гръцко македонската граница

Правителството в Атина прави някакви усилия за контрол на бежанците към македонската граница.Прекратиха трансфера поне за два дни от островите в Егейско море към Пирея.Така 6 хиляди мигранти остават в Лесбос,Кос и Хиос,където няма места и условия за настаняване на голяма част от тях,а на ден пристигат над хиляда.За три дни са влезнали 11 хиляди,по данни на морска охрана.

Пристанището в Пирея вече е бежански лагер,като ги настаняват дори и в складове.Бежанците и мигрантите опънаха палатки в няколко парка в гръцката столица.

Цялия този поток се насочва към северна Гърция.Лагери за временно настаняване има в Солун,Драма,Кавала и навсякъде,където общините могат да предложат сграда.

Мигрантите не желаят да останат в Гърция и ако ги оставят два дни на едно място тръгват пеш към Идомени.Това са кервани от хора на различна възръст,майки с малки деца,които се движат към заветната цел- да преминат към централна Европа.

А на македонската граница положението е извън контрол с над 10 хиляди в очакване на чудо- да отворят бесрочно границата.

Гръцката опозиция е завладяна от синдрома на страха и иска затворени лагери и движение на мигрантите само с полицейска охрана.

Гърция е в центъра на бурята- в Егейско море фрегати на НАТО,но бежанската вълна се увеличава,а на Идумени са силите на Фронтекс и хиляди мигранти,доведени до отчаяние.

Медиите коментират,че ако не се отворят всички граници, ще се промени само трасето и вместо през Гърция, бежанският поток ще ще се насочи през България и Италия.

Премиерът Ципрас очаква Европа да постигне - споразумение между Брюксел и Анкара,отворени граници и икономическа помощ за всички страни от балканския път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първолаци от Сливен се заклеха да пазят заветите на войводите
Първолаци от Сливен се заклеха да пазят заветите на войводите
Зелена светлина: Бюрокрацията смазва малките фотоволтаични централи
Зелена светлина: Бюрокрацията смазва малките фотоволтаични централи