НОВИНИ

Напрежение в управляващата коалиция заради Закона за вероизповеданията

В последния работен ден на парламента за тази година отново напрежение в управляващата коалиция, този път заради Закона за вероизповеданията. Патриотите обвиниха ГЕРБ и ДПС в сделка за гласуването на промените и напуснаха пленарната зала. Един от спорните текстове беше за финансирането на вероизповеданията.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:22, 21.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Депутатите решиха Българската православна църква и регистрираните вероизповедания, към които принадлежи поне 1 процент от населението, да получават държавни субсидии. Те ще бъдат не по-малко от 10 лева за всяко лице, което се е определило като част от съответното вероизповедание при преброяването на населението.

Патриотите обаче изразиха недоволство, че не е решен проблемът с чуждо финансиране на мюсюлманското вероизповедание. И напуснаха залата.

Валери Симеонов - ПГ на Обединени патриоти: Ние излизаме, защото не искаме да участваме в уговорен мач.
Искрен Веселинов - ПГ на Обединени патриоти: Не можем да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение, да не искаме забрана за финансиране отвън.

Искахме да дадем милиони, за да не вземат пари от Турция, нека си го кажем направо.

Павел Шопов - ПГ на Обединени патриоти: Виждате тежка сделка между ДПС и ГЕРБ. БСП не участва.

БНТ: Има ли такава сделка?

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Националистите малко преекспонираха темата, но ние патриотите и национално отговорните партии направихме една много голяма крачка с приемането на Закона за вероизповеданията.
;

От ГЕРБ смятат, че са направили най-доброто, което е възможно.

Красимир Велчев - председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията: Да се постигне в тази материя един консенсусен закон е трудно и да се говори, че това е договорка между ГЕРБ и ДПС, просто не е честно.


;

Докато в залата се гледаше законът, протестиращи пред парламента очакваха гласуването на промените. Патриотите отчетоха като успех, че няма да се връщат вакъфските имоти и да се опростяват задължения за вероизповеданията. Както и че пред всеки храм ще се вее българско знаме. Създава се публичен регистър на храмовете, манастирите и молитвените домове.

В последния пленарен ден за годината, настроение внесоха от Ансамбъл Българе.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Да се надяваме, че с вашите песни, танци и ритуали ще изгоните злитe духове от парламента.

Последният пленарен звънец за годината удари с надежда за политически консенсус през 2019-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия закриха последната въгледобивна мина
В Германия закриха последната въгледобивна мина
Протест по примера на „жълтите жилетки“ в Португалия
Протест по примера на „жълтите жилетки“ в Португалия