КЗК откри картел от строителни фирми, печелили от поръчки за саниране

Комисията за защита на конкуренцията откри картел от строителни фирми, печелили поръчки за саниране. Сигналът е подаден от кмета на Търговище и обхваща 13 фирми, които са участвали в Националната програма за енергийна ефективност в Пловдив и Гоце Делчев.

от Екип на „По света и у нас“
19:55, 21.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Антимонополната проверка обхваща обществена поръчка за техническо и енергийно обследване на жилищни сгради, обявена през април 2015 г. През есента в община Търговище постъпва анонимна жалба.

Дарин Димитров, кмет на община Търговище: Ние като общинска администрация не може да подминем този сигнал без да предприемем действия и решихме да го препратим до КЗК.

До КЗК са изпратени копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка. Констатациите са, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата.

;

2 от 13-те фирми, за които се твърди, че има нарушения са от Търговище. Едната е общинска. Оттам отрекоха да има картел.

инж. Тодорка Димитрова, управител на "АДАПТ" ЕООД: Конкурсът за саниране беше на два етапа. При второто участие, когато вече се разпределят самите обекти коя фирма да ги работи от изброените 10 тогава не сме участвали, а тогава е станало това споразумение между фирмите как да се разпределят обектите. Ние не сме подавали документи.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: КЗК проверява, когато приключи тяхната проверка ще получим информация и ние ще вземем, ако е необходимо, и касае някаква намеса на министерството на регионалното развитие и благоустройството ще вземем съответните мерки.

В Търговище се обновяват 15 сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Само два блока остава да се довършат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравяне
Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравяне
Подаръци за деца в Босилеград спрени на сръбската граница
Подаръци за деца в Босилеград спрени на сръбската граница