НОВИНИ

КЗК откри картел от строителни фирми, печелили от поръчки за саниране

Комисията за защита на конкуренцията откри картел от строителни фирми, печелили поръчки за саниране. Сигналът е подаден от кмета на Търговище и обхваща 13 фирми, които са участвали в Националната програма за енергийна ефективност в Пловдив и Гоце Делчев.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
19:55, 21.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Антимонополната проверка обхваща обществена поръчка за техническо и енергийно обследване на жилищни сгради, обявена през април 2015 г. През есента в община Търговище постъпва анонимна жалба.

Дарин Димитров, кмет на община Търговище: Ние като общинска администрация не може да подминем този сигнал без да предприемем действия и решихме да го препратим до КЗК.

До КЗК са изпратени копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка. Констатациите са, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата.

;

2 от 13-те фирми, за които се твърди, че има нарушения са от Търговище. Едната е общинска. Оттам отрекоха да има картел.

инж. Тодорка Димитрова, управител на "АДАПТ" ЕООД: Конкурсът за саниране беше на два етапа. При второто участие, когато вече се разпределят самите обекти коя фирма да ги работи от изброените 10 тогава не сме участвали, а тогава е станало това споразумение между фирмите как да се разпределят обектите. Ние не сме подавали документи.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: КЗК проверява, когато приключи тяхната проверка ще получим информация и ние ще вземем, ако е необходимо, и касае някаква намеса на министерството на регионалното развитие и благоустройството ще вземем съответните мерки.

В Търговище се обновяват 15 сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Само два блока остава да се довършат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравяне
Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравяне
Подаръци за деца в Босилеград спрени на сръбската граница
Подаръци за деца в Босилеград спрени на сръбската граница