НОВИНИ

Разбиха престъпна група, укривала данъци от обществени поръчки

ГДБОП и спецпрокуратурата разбиха престъпна група, укривала данъци от обществени поръчки. Четирима души са с повдигнати обвинения.Подробностите от Тихомир Игнатов

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:11, 20.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На пресконференцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП стана ясно, че престъпната група се е занимавала с обществени поръчки, свързани със саниране.

От прокуратурата заявиха, че ремонтни дейности са извършвани. Проблемът е обаче, че парите, които е трябвало да отидат под формата на данъци в държавната хазна, не са отивали там. До момента по разследването са иззети близо 750 000 лв, също така са иззети монети с лика на Ататюрк в банков сейф.

От прокуратурата заявиха, че за периода 2017 - 2018 година групата е усвоила около 50 обществени поръчки, има данни за проекти в община Главница, Лисичино и Върбица. Ремонтирани са предимно обществени сгради, детски градини, укрепвани са и речни крита. Разследващите заявиха, че фирмите са били регистрирани на социално слаби лица.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Тази операция и реализация, съвместно със специализираната прокуратура е част от усилията на ГДБОП и специализираната прокуратура по един от основните ѝ приоритетни задачи - подобряване фиска на страната. Тези фирми развиват дейност, но не предоставят и не отчитат цялата информация за собствените си приходи пред НАП, с който осъществяват престъпен състав, който към момента успяхме според мен да докажем съвместно със специализираната прокуратура.
Кирил Пейчинов, заместник-ръководител на Специализирана прокуратура: Само едно дружество, контролирано от групата, за една година не е внесло ДДС в бюджета над 380 000 лева. Десетки са дружествата, които са предмет на разследване.

В хода на разследването са иззети множество фалшиви печати и документи. Към този момент няма информация дали в корупционната схема са замесени общински служители.

Сигналът в ГДБОП е подаден през октомври 2017 г. По-късно днес трябва да бъдат гледани мерките за неотклонение на четиримата задържани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР ще обсъди искането за ново поскъпване на природния газ
КЕВР ще обсъди искането за ново поскъпване на природния газ
Разчистват релсите, след като влак дерайлира заради паднала скала
Разчистват релсите, след като влак дерайлира заради паднала скала