НОВИНИ

Народното събрание отбеляза тържествено 140 г. от Търновската конституция

Велико Търново е домакин на честванията по повод 140 години от подписването на Търновската конституция. В залата на Учредителното събрание в старопрестолния град се състоя тържественото заседание на 44-то Народно събрание.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:29, 16.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Събитията отпреди 140 години оживяха отново. Народните представители бяха посрещнати с хляб и сол, а тържественото заседание беше открито от Цвета Караянчева със звънеца отпреди 140 години и в присъствието на оригинала на Търновската конституция.

Обръщения към българския народ направиха представителите на всички парламентарно-представени политически сили.

;

Президентът Румен Радев, който присъства на честванията във Велико Търново, коментира решението на Народното събрание за статута на Велико Търново за духовна и историческа столица. Той добави, че ще обсъди с правния си екип необходимостта от промяна в Конституцията:

Румен Радев, президент на България: Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на Велико Търново и настояще, разбира се. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазването на нашата историческа памет и укрепване на духовността.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Днес е хубав ден. Бих пожелал малко повече българщина и малко повече мисъл за това, което ни обединява, не толкова разделителни линии, не толкова граници, не толкова обвинения, не толкова замеряне с кал. Това не работи за България.

Вижте подробния репортаж на Милена Кирова във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започна преброяване на селскостопанските животни в България​
​Започна преброяване на селскостопанските животни в България​
Рекорден брой зрители са гледали Игра на тронове
Рекорден брой зрители са гледали "Игра на тронове"