НОВИНИ

НАТО увеличава присъствието си в Черно Море

НАТО увеличава присъствието си в Черно море. Великобритания обяви, че ще разположи самолети "Юрофайтър Тайфун" в румънското пристанище Констанца, само на около 50 км от границата ни. България от своя страна държи, ако ще има засилено присъствие в Черно море, то да е под шапката на НАТО и да не бъде регионална инициатива, заяви военният министър Николай Ненчев. От НАТО официално заявиха, че планът за засилено военноморско присъствие в Черно море засега не се движи с желаната скорост и все още има детайли за уточняване.

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 26.10.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Междувременно генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че Испания сама трябва да реши дали да приеме в пристанището си руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов", за да презареди. Решението на Испания предизвика недоволство сред повечето страни членки на НАТО, които считат, че руската военноморска бойна група ще се включи в бомбардировките срещу цивилни над Алепо.

Все повече страни членки изразяват безпокойство от случващото се в Черно море, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. До декември българската и румънската страна най-вероятно ще уточнят позициите на двете страни - какво биха приели като инициатива на НАТО в Черно море.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Договорки, не бих използвал тази дума, аз бях против да влизаме в договорки с Турция и Румъния, държа да е решение на НАТО, а не страни членки на НАТО.

Ненчев съобщи още, че Великобритания също проявява интерес да носи съвместни дежурства с български изтребители за охрана на въздушното пространство, след като сега текат преговори за това с Полша.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Те проявяват интерес, не съм получил конкретно предложение, но в тази мисия няма нищо лошо. Тъй като в България едва ли не се създаде очакването поради липса на способности, заради изчерпани ресурси на изтребителната авиация. Със САЩ вече направихме това.

Великобритания ще разположи самолети "Юрофайтър Тайфун" в Констанца, Румъния,като част от мерките за гарантиране на сигурността в Черноморския регион, заяви министърът на отбраната на Великобритания сър Майкъл Фалън.

Майкъл Фалън, министър на отбраната на Великобритания: За първи път разполагаме самолети в Румъния. Целта е да помогнем за изпълнението на мисиите по охрана на въздушното пространство, а и да предоставим допълнителни гаранции за сигурността на Черноморския регион и страните от Южния и Югоизточния фланг на НАТО.

Великобритания, Канада, САЩ и Германия представиха конкретни планове за разполагането на четирите батальона в Прибалтика, което ще започне през 2017-а.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Важно и необходимо е НАТО да отговори адекватно. Виждаме, че Русия струпва значителни сили, утрои разходите си за отбрана, провежда мащабни учения близо до нашите граници без предварително известие, но най-важното е, че Русия е готова да използва военна сила срещу съседите си. Видяхме това в Грузия и Украйна с незаконното анексиране на Крим.

НАТО реши още да се включи с кораби в помощ на операция "София" в Средиземно море за пресичане на трафика на хора към Европа. България ще участва с една фрегата на ротационен принцип за по 1 месец няколко пъти в годината. Разузнавателни самолети АУАКС ще следят за движението на руски изтребители в сирийското въздушно пространство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорите на забавачки ще управляват парите за храна
Директорите на забавачки ще управляват парите за храна
Пентагона хвърлил на вятъра 58 млрд долара за оръжия, от които се отказал
Пентагона хвърлил на вятъра 58 млрд долара за оръжия, от които се отказал