НОВИНИ

Национален ролерфест в Русе

Любители на ролерите от цялата страна се събират днес в Русе за 5-то издание на Националния ролерфест. Още от сутринта русенци и гостите на града ще станат свидетели на атрактивни изпълнения, а по-късно през деня ще има и уъркшоп за начинаещи. Утре фестивалът ще се пренесе в парковете на румънската столица Букурещ.

bnt avatar logo
от ​Даниела Василева
09:11, 22.04.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

На площада пред Русенската опера днес се очаква да се съберат повече от 100 любители на ролерите на различна възраст. През целият ден за тях са предвидени различни игри и състезания. Официалното откриване на фестивала ще е от 9 часа и 20 минути с атрактивна демонстрация.

Ивайло Николаев - президент на „Ролер клуб" - Русе: Ще направим едно ветрило, в което се нареждаме в редица, карайки ролери, се въртим около центъра. След това ще направим шествие.

Шествието ще бъде по централната улица на града. Организаторите от „Ролер клуб" - Русе са си поставили за цел да привлекат вниманието на повече хора към този спорт и да ги запалят да сложат и те обувки с колелца. Естествено, ще има и състезание, като за по-малко опитните, така и за майсторите, които могат да покажат сериозни умения и трикове.

Ивайло Николаев - президент на „Ролер клуб" - Русе: Състезанията са по спийд слалом - това е една дисциплина с бързо преминаване през 20 конуса на един крак напред. И втората дисциплина - крос кънтри, каране на ролери по пресечен терен.

И ако за едни това изглежда твърде трудно и опасно начинание, то за други е здравословното и приятно прекарване на свободното време. Както за Владислава Нанчева, която кара от 4-годишна, когато откраднала ролерите на по-голямата си сестра. Сега вече участва в състезания, а днес ще дава и безплатни уроци за начинаещи. За тези, които нямат оборудване, спонсори са осигурили ролери и протектори. Ето и първите съвети на Владислава към тях:

Владислава Нанчева: Да се пази баланс и да се пада правилно. Това са едни от основните неща, които трябва да се научат, защото ако не можем да падаме правилно, може да има сериозни последствия. И другото, което аз смятам за важно, е да си много освободен, защото колкото си по-стегнат, толкова вероятността да паднеш е по-голяма.

Тази година мотото на фестивала е „Да караме заедно ролери в Русе и Букурещ". Затова утре той ще се пренесе в Букурещ, където програма ще е по-свободна и няма да има състезателен характер.

Ивайло Николаев - президент на „Ролер клуб" - Русе: Караме по велоалеи, отиваме на скейт паркове. Там има ролеристи, които правят трикове и така се запознаваме и прекарваме добре.

Русенските ролеристи казват, че в града вече има повече места, за да практикуват любимия си спорт - и на площада, и по новите велоалеи, но се надява един ден и Паркът на младежта и дунавският кей да станат удобно място за каране. Голямата им мечта обаче е да имат скейт и ролерпарк, каквито в Русе няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летният круизен сезон откриват в Бургас
Летният круизен сезон откриват в Бургас
Рибари на протест срещу бракониерите
Рибари на протест срещу бракониерите