По новия метод само в рамките на минута става ясно дали в прясното мляко или виното, което сме закупили има добавена вода или захар.
Подобно устройство е патентовано през 2014 година, а новият прототип е модифициран и подобрен.
Дали в прясното мляко има вода може да се провери съвсем лесно. Необходимо е единствено след сваряването в малка проба да се добави спирт. Колкото по-бавно се пресече течността, толкова по-нагло са ви излъгали. Фалшиво мляко и алкохолни напитки, обаче, най-точно могат да се преценят чрез новия лазерен уред, който използва три лъча с различна дължина на вълната.
проф. Теменужка Йовчева: "В зависимост от вида на веществото каква е най-голямата му чувствителност при съответната дължина на вълната ние използваме или син, или зелен или червен лазер. Така че точността, с която можем да направим измерванията да бъде най-добра".
По този метод учените се ориентират има ли добавки към напитките. Достатъчна е само една капка от изследвания продукт да бъде поставена върху уреда.
проф. Теменужка Йовчева: "Ако има различни видове вина, ние между тях сравнение не можем да правим, но ако от дадена марка вино вече може да се прецени чрез този бърз експресен метод дали има добавено количество вода, дали има добавена захар".
Пред екипа ни учените изследваха коняк. Тестът показа, че напитката не е разредена. Подобно изследване на храни и напитки няма да струва скъпо, тъй като за него не се изискват никакви консумативи, а само минимално количество за пробата.