Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Навръх професионалния си празник: Специалистите по здравни грижи протестират

В Международния ден на сестринството, специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-достойно заплащане. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:05, 12.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Най-ясно формулираното искане за по-високо заплащане - именно там, според специалистите по здравни грижи се крие ключът към разрешаване на много от проблемите, трупани с години в сектора. Сега средната заплата на специалистите по здравни грижи е около 700 лв., а те настояват тя да стане 1500 лв. По думите им, така ще имат шанса да работят само на едно място и да имат повече млади колеги, защото в момента средната възраст на специалистите е 53 години.

Ето какво казаха някои от протестиращите:


БНТ: Къде отивате?

- Където има работа - навън из Европа.

БНТ: В България как изглежда работата Ви?

- Трагично!

Цветелина Георгиева: Ние сме от провинцията и предполагам, че нашите заплати са много по-ниски отколкото тук в София. Искаме да станат еднакви както тук, така и в цяла България. Работя в Белодробната болница в Русе и на второ място работя. Много е трудно, но няма как.
Милка Василева, съпредседател на БАПЗГ: Липсват около 30 000 медицински сестри. Съгласно Европейския доклад, съгласно Професионалния регистър на БАПЗГ, в момента българската здравна система разполага с по-малко от половината от критично необходимия брой медицински специалисти.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Софийската опера и балет гостува в Болшой театър с шест спектакъла
​Софийската опера и балет гостува в Болшой театър с шест спектакъла
Азия в София: Фестивалът Цветовете на традициите в Борисовата градина
Азия в София: Фестивалът "Цветовете на традициите" в Борисовата градина