НОВИНИ

​Специалистите по здравни грижи излизат на протест

В международния ден на сестринството-медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна се събират в София. Пред Миистерския съвет те ще поискат достойно заплащане и решаване на проблема с недостига на кадри.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:56, 12.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Екатерина Александрова работи в ИСУЛ от 32 години. В момента е старша сестра в клиниката по кардиология. Там сега работят 7 от необходимите 14 сестри.

Екатерина Алeксандрова - старша сестра на клиника в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ": "Това означава,че работи 1 сестра, която обгрижва 10 болни. По стандарт в интензивно отделение трябва да има минимум 3 до 5 сестри."

Средната заплата на сестрите 700 лева и повечето са принудени да работят на няколко места, за да живеят нормално.

Екатерина Александрова - старша сестра на клиника в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ": "И не остават сили за това, което трябва да дадем на пациентите и на професията си. Това, за което сме завършили и това, на което сме посветили живота си, защото нашата професия е призвание."

Средната възраст на сестрите в клиниката е 50 години и въпреки, че ИСУЛ е база за обучение на студенти, млади кадри в клиниката не са стажували от години. Подобна е и ситуацията в детските ясли в София. 70% от сестрите, работещи в тях са в предпенсионна възраст.

Стойка Димова - директор на 56-а детска ясла "Калина": "Сестри по-млади не са идвали скоро. Имах случай, когато търсехме медицинска сестра - беше дошла колежка на 71 години."
Калинка Панова - медицинска сестра в 56-а детска ясла "Калина": "За да привлечем млади хора, просто трябва да има по-високо заплащане. Тези деца трябва да се възпитават не само от нас, но и от по-млади хора."

Съсловната организация иска подобряване на възможностите за квалификация и кариерно развитие и стартовата заплата на сестрите да стане 1500 лева. Здравният министър обясни, че увеличението не зависи от него.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването (10.05.2018 г.): "Ниските заплати в голяма степен зависят от разпределението на приходите, които получават болниците. И съответно стимулирането и заплащането на лекари и сестри има някакъв проблем, който не е на министъра на здравеопазването."

Ананиев каза, че министерството и асоциацията на професионалистите по здравни грижи са намерили решение на част от проблемите и обеща, че диалогът между двете страни ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на кралската сватба във Великобритания
В очакване на кралската сватба във Великобритания
САЩ предлагат да направят богата Северна Корея
САЩ предлагат да направят богата Северна Корея