НОВИНИ

Все още няма проекти за изграждане на канализация по Витошката яка на столицата

Над 51 милиона лева ще инвестира "Софийска вода" през тази година, което е с 6 милиона повече в сравнение с миналата, обясни изпълнителният директор на дружеството Арно Валто. Фокусът ще е върху канализационната мрежа, а най-видимата инвестиция е при започналия цялостен ремонт на улица "Граф Игнатиев". Там ще бъдат подменени канализационната и водопроводната мрежа, които са строени през 1901 година и от тогава не са подменяни.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:10, 11.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

През март вече започна работата по канализацията в Симеоново, работи се и кв. "Бенковски" и кв. "Горубляне". В "Модерно предградие " все още се чакат разрешителните за строеж, заради забавени отчуждителни процедури. Няма яснота кои ще са следващите квартали на София, които ще се сдобият с канализация от многото на опашката - Панчарево, Бистрица, Драгалевци, Манастирски ливади, Княжево, Владая.

Петю Велев, директор "Инженерни и строителни дейности" ,"Софийска вода": Понякога средствата, които са необходими за отчуждаване са много повече от средствата за самото построяване на канализационните.
Очаква се до края на годината да се изготви приоритетен списък и да се изготви апликациона форма за финансиране на канализация, в кои райони точно това ще стане .

Друг проблем са загубите на вода, които в момента са 45%, до края на 2021-ва те трябва да се намалят на 38 %. От дружеството са си поставили и цел да станат енергийно неутрални, тоест всички помпени и пречиствателни станции да не консумират енергия от вън.

Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" ,"Софийска вода": Това е нещо което ние оперираме над 40 държави и никъде не сме го постигнали, а сме на път да го постигнем тук.

Започва и пилотно поставяне на сензори във водопроводите, които ще отриват течовете без да се налага да се копае. Друга идея на "Софийска вода" е да се завишава с по 1 кубик на месец сумата за потребителите без водомер, които плащат на база, в момента те са около 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По въздух и земя: Подновиха издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите
По въздух и земя: Подновиха издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите
100 години от рождението на художника Найден Петков
100 години от рождението на художника Найден Петков