НОВИНИ

Изложба в памет на Георги Трифонов - "По грешките ще ме познаеш, време"

70 години от рождението на Георги Трифонов отбелязва Съюзът на българските художници. Изложбата в негова памет събира платна от 14 различни музейни и частни колекции от цяла България. В експозицията са представени живописни творби, създадени в периода 73-89 - времето, в което Трифонов е признат за един от най-интересните съвременни творци.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:45, 11.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

"По грешките ще ме познаеш, време" - така е озаглавена изложбата. Цитатът е заимстван от самия Георги Трифонов, който е голям живописец и талантлив поет. Отиде си твърде рано от този свят. Повечето от платната са сложни композиции, със съвършено владеене на класическия рисунък.

Личи ли, че е поет в неговата живопис?
акад. Светлин Русев - художник: Изцяло личи, че е поет, не само защото знаем, че е поет.
Неговото мислене изцяло е поетично, той създаде една цялостна поетика 20.26, колкото лирична, толкова и епична и всъщност това е един поет в живописта и обратно.

Тези творби са създавани за тематични изложби в едно отричано днес време, но остават артистичен връх на голям художник с модерна сетивност. Те пресъздават изпитанията на националната ни съдба.

Голяма част от работите носят едно библейско внушение, без да цитират религията или Библията в нейната буквалност, по-скоро като пластическа структура, като асоциация на нещата, които паметта изобщо носи, библейската ни памет.

Изложбата ще бъде отворена до края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметна плоча за българските евреи беше открита край Брезник
Паметна плоча за българските евреи беше открита край Брезник
Български училища в чужбина се включиха в инициативата Розите на България
Български училища в чужбина се включиха в инициативата "Розите на България"