НОВИНИ

Свлачище блокира достъпа на 11 села до Смолян

Най-голямото свлачище в България блокира достъпа на хората от 11 села до Смолян. Тонове скална маса затрупаха пътя за Мадан и той е затворен вече пети ден. Разчистването в момента е невъзможно заради опасност от нови срутвания. В района е забранено преминаването дори пеша.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
18:14, 12.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Въпреки забраната стотици хора от блокираните села преминават пеша покрай свлачището, за да стигнат до Смолян.

Радостин Медов: Опасно е, ама иначе 50 километра трябва да заобикаляме.

Проблемът е не само за хората, които работят в Смолян, а и за десетки ученици.

Явор Говедаров, кмет на село Търън: От 150 до 200 ученика от първи до 12 клас пътуват и за съжаление въпреки че е затворен пътя... и за пешеходци дори е затворен пътя, не може да ги спрем тези хора. Родителите идват сутрин, возят децата до тука, изпращат ги, от другата страна ги посрещат близки.
Ралица Нейкова: Много трудно се пътува, много и за придвижването на учениците е много трудно, доста далече е, по-рано стават, много е трудно, надяваме се скоро да се разреши проблемът.

Разчистването на свлачището в момента обаче е невъзможно.

Андриян Петров, зам.-областен управител на Смолян: В мига, в който започва да се работи по неговото разчистване отгоре тръгва нова маса, там има проблем с водопровод, който също може да бъде компрометиран, с далекопровод, който минава.

Затова днес на съвещание в областната управа решиха преминаването през свлачището да бъде забранено.

Андриян Петров: Свлачището крие неподозирани опасности, запазването на живота на хората е от първостепенно значение.

Община Смолян вече започна изграждането на обходен път, но той ще бъде завършен след дни.

;

Причините за огромното свлачище, което блокира пътя Смолян- Мадан е ерозията на скалите през годините и наличието на стар водопровод под билото на масива, от който се предполага, че е имало течове и това е предизвикало скъсване на далекопроводи и канализационни съоръжения. Това стана ясно след среща на шефа на Пътната агенция Дончо Атанасов с геолози и проектанти. Според експертите свлачището все още е активно, поради което укрепването му засега се отлага.

доц. Стефчо Стойнев- ръководител на катедра "Хидрогеология" на Минно-геложкия университет: Свлачищно-срутищните процеси, ако трябва да бъдем точни, продължават. Значими скални блокове се свличат по посока на пътното платно.
Съществуват данни, които показват, че се разширява обхватът и от дължина 200-300 в момента е 500 -600 метра.
Всяка копка, свързана с освобождаване на пътя от земните и скални маси, за да бъде той проходим, би довела до ново активизиране.
инж. Дончо Атанасов- предс. на УС на АПИ: Започва така да се каже изграждането на нов път около километър и половина, който заобикаля масива и ще даде възможност от там да се пренасочи лекото движение.

Обходният маршрут за тежко движение минава през Рудозем-Смилян. Днес в 12 часа отворихме пътя.


От сряда междуведомствена работна група започва обстойно геоложко проучване на свлачището, за да предложи първоначални укрепителни работи.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възпоменание на жертвите от Холокоста в Македония
Възпоменание на жертвите от Холокоста в Македония
Продължава бедственото положение в община Брегово
Продължава бедственото положение в община Брегово