Не достигат шофьори в градския транспорт във Варна

Криза за шофьори на автобуси от градския транспорт във Варна. Според работещите в бранша, причината за липсата на кадри са ниските заплати. Въпреки че общинският превозвач пое обучението на младите шофьори, желаeщи да застанат зад волана няма.

от БНТ
08:51, 20.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Филип Денари е шофьор на автобус от близо 40 години. Казва, че отговорността и напрежението в работата са големи, а заплащането - ниско.

Филип Денари: При положение, че взимам 330 лева прослужено време и като ги махна тях остават под 1000 лева. Който дойде без стаж - под 800 лева ще бъде.

За да спазват точно разписанието, шофьорите често не слизат от автобуса през целия ден и поемат допълнителни смени. Според Филип Денари, младите шофьори ще проявят интерес към професията само, ако заплатата бъде вдигната двойно.

Директорът на "Градски транспорт" е категоричен, че първата стъпка към по-високи заплатите е поскъпването на автобусния билет.

Злати Златев - изпълнителен директор на общинската фирма "Градски транспорт" - Варна: В момента себестойността на цената на билета е далеч по-висока от 1 лев. Според мен около 1.50 трябва да бъде.

От общинската фирма обмислят приличането на повече жени в бранша и на шофьори от други населени места срещу безплатна квартира. Само през миналата година загубите и задълженията на дружеството надхвърлят 7 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По света и у нас навършва 59 години
"По света и у нас" навършва 59 години
Повече от две години се бави ремонтът на пътя за Семково
Повече от две години се бави ремонтът на пътя за Семково