НОВИНИ

Тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол

Не сме получавали конкретни сигнали за случая с работниците, държани на сила във Великобритания, фирмата посредник е проверявана. През 2016 г. са установени нарушения, заради които имаше основание за отнемане на лиценза. Това каза в "Денят започва" Дина Христова от "Главна инспекция по труда".Тримата заподозрени по случая в Корноул са пуснати, а информацията за българи сред работниците не се потвърждава, както беше в началото.

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 12.02.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Дина Христова, "Главна инспекция по труда": Няма договор с чуждестранен работодател, в приемащата държава, което трябва да се изисква. Не са предоставяли трудови договори на лицата, които тръгват. Двете наказателни постановления са влезли в сила, отнет е лицензът, след обжалване лицензът обаче е възстановен. В момента отново тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корноул.

Христова отбеляза, че е имало сигнали, че се взимат суми от лицата, които се изпращат на работа в чужбина.

Не би трябвало фирмите, които ви изпращат в чужбина, да ви искат пари. Хората могат да претендират за права, предварително разписани в договора с фирмите, които ги изпращат в чужбина, обясни тя.

Христова отбеляза, че законодателството в ЕС е много единно:

Дина Христова, "Главна инспекция по труда": Понякога при сигнали от чужбина ги изпращаме на колегите на място, за да направят проверки, понеже законодателството в Европа е единно и имаме случай на компенсирани работници по подобна схема с фирма посредник. Тази фирма е била регистрирана от европеец у нас.

Тя бе категорична, че много трябва да се внимава при сключване на договор с фирма посредник, за да може после да си искаме правата, ако са нарушени.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карнавал на политическата сатира в Португалия
Карнавал на политическата сатира в Португалия
Затвориха летище Лондон Сити заради бомба от Втората световна война в Темза
Затвориха летище Лондон Сити заради бомба от Втората световна война в Темза