НОВИНИ

Продължава разследването на случая с "модерно робство" във Великобритания

Британската полиция освободи тримата работодатели, обвинени, че са държали принудително работници във ферма за цветя в графство Корнуол. Британските медии вече не споменават за български служители във въпросната ферма. Наш екип провери и българската фирма, за която се предполага, че е набирала сезонни работници в страната ни.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:50, 10.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Противоречива остава информацията около фермата за цветя в графство Корнуол. При полицейска акция в четвъртък, британската полиция задържа трима мъже, по обвинение, че са държали своите сезонни работници в условия, негодни за живот. Твърдеше се, че сред наетите 200 души, има граждани на Румъния, Полша, Литва и България. 14 от тях са поискали закрила от британските власти. Ден по-късно повечето служители са се върнали на работа.

Група работници пък протестираха пред полицейското управление с настояване да не бъдат наричани "съвременни роби".

Валентин Илиев, кор. на БНТ в Лондон: Една от малкото говорещи английски румънки заяви, че според групата началникът им не е извършил нищо лошо, че работят при много добри условия и че тя самата работи за четвърта поредна година във фермата.

Представител на фирмата твърди, че берачите получават по 8 пенса на стрък и най-добрите от тях заработват по 120 паунда дневно. Работниците живеят в стационарни фургони, имат помещение за почивка, зала за игри и достъп до интернет.

Според местните власти, икономиката на графство Корнуол е силно зависима от сезонните работници и случаи на експлоатация засягат един на всеки хиляда заети. Разследването по случая продължава.

От посолството ни във Великобритания са категорични, че няма български граждани нито сред арестуваните работодатели, нито сред работниците във фермата.

Валентин Илиев, кор. на БНТ в Лондон: В информацията, които се появява след четвъртък вечер, не се споменава за българи. Първоначално имаше упоменати българи, но бяха упоменати също и поляци, литовци и румънци. В момента и за такива не се говори. Какви са точно, е трудно да се каже, защото те са приходящи групи. Идват и си отиват.

Екип на БНТ се опита да се свърже с фирма в Нова Загора, за която се смята, че е набирала сезонни работници за чужбина. Това става ясно и от официалния им сайт в интернет. Предполага се, че агенцията е насочвала хора и към фермата за цветя в Корнуол. При днешната проверка екипът ни намери празен офис, а никой не отговаряше на телефоните за контакт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел иска мир, но ще продължи да се защитава срещу всяка атака, каза Нетаняху
Израел иска мир, но ще продължи да се защитава срещу всяка атака, каза Нетаняху
21,5 млн. нови компанни открити в Китай за 4 години
21,5 млн. нови компанни открити в Китай за 4 години