САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Пхенян покани южнокорейския президент на среща на върха

Двете Кореи продължават да демонстрират жестове на сближаване на зимната Олимпиада. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун покани в Пхенян южнокорейския президент Мун Дже ин. Поканата беше отправена устно от сестрата на Ким, която е на посещение в Южна Корея. Президентът Мун отговори, че визитата ще е възможна, когато има необходими условия за нея.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:15, 10.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Кимчи, традиционното корейско зеле и оризова напитка споделиха на една маса най-наблюдаваните политици по време на Олимпиадата. Южнокорейският президент прие в резиденцията си високопоставените севернокорейски гости и очакванията се потвърдиха.

От името на брат си, сестрата на Ким Чен ун покани президента Мун в Пхенян.

Ким Еуи - киеом, говорител на президента на Южна Корея: "Специалният пратеник Ким Йо Чен предаде писмо от Ким Чен ун, което изразява неговото желание за подобряване на отношенията между двете Кореи. След това тя устно предаде поканата на Ким Чен ун за посещение в Пхенян в подходящо време, той заявява, че иска де се срещне с президента Мун Дже ин възможно най-рано".

Южнокорейският президент, който отдавна ратува за диалог не прие веднага поканата. Той поиска да бъдат създадени добри условия за подобна визита и призова Севера да търси по-активно разговор с Вашингтон.

Белият дом се опасява от поддаването на Сеул пред така наречената "офанзива на чара" от страна на Севера.След години напрежение,двете резделени страни,технически във война,демонстрираха впечатляващо разведряване. Де юре ръководителят на Северна Корея Ким Йон Нам написа ясни послания в книгата в Синия дом в Сеул.

"Желанието на корейския народ е Северът и Югът да се обединят", гласи едното от тях.

Ако предложената от Ким среща на върха се осъществи,тя ще бъде първата от 2007 ма насам.

След тричасовите официални разговори,в духа на олмипийското примирие,управляващите в Сеул и Пхенян изгледаха заедно хокейния мач,в който общият корейски отбор жени загуби от тима от Швейцария.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест срещу случаи на тормоз в детски градини
Протест срещу случаи на тормоз в детски градини
Рязка промяна на времето от тази нощ, усложняване на пътната обстановка
Рязка промяна на времето от тази нощ, усложняване на пътната обстановка