Остра нужда от персонал имат заведенията в Благоевград. Собствениците на кафета и ресторанти се оплакват, че трудно успяват да намерят квалифицирани бармани, сервитьори и готвачи. Парадоксът е, че в Бюрото по труда списъкът с безработни млади хора е дълъг, но няма желаещи да започнат работа в заведенията в Благоевград.
Валентин Николов е сред победителите в национално кулинарно състезание. Според него младите хора не искат да работят в заведенията в Благоевград заради ниското заплащане.
Валентин Николов: "Младите хора се лъжат по парите. Мисля, че трябва да се вдигнат заплатите в този бранш, понеже това е доста тежка професия."
Около 500 лева е средната заплата на сервитьорите и готвачите в Благоевград, в близките курорти обаче е доста по-висока.
Александър Мановски – собственик на заведение: "За Благоевград специално проблемът е това, че сме много близо до Банско, този зимен курорт, там ден година храни. Обещават им едни големи заплати, но дали им ги дават, не знам."
Според Мановски най-големият проблем е намирането на квалифицирани сервитьори, защото в града няма училище, което да подготвя такива кадри. Масово като бармани и сервитьори в Благоевград работят студенти, които нямат опит и които не гледат сериозно на професията.