НОВИНИ

Недоволните биопроизводители и Земеделското министерство постигнаха споразумение

Споразумение между недоволните биопроизводители и Министерството на земеделието беше постигнато днес, след като за втори път този месец земеделците се събраха на протест. Двете страни се разбраха да бъде назначен ресорен заместник-министър, предложен от бранша, който ще отговаря за биологичното земеделие.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:11, 22.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Биопроизводителите, подкрепени от производители на плодове, зеленчуци и картофи, са недоволни от нова наредба, с която се въвеждат високи изисквания към тях и фирмите, които ги сертифицират. Според министерството това се налага заради открити нарушения и нужните мерки, за да се гарантира високо качество на биохраните.

13 земеделски организации подкрепиха протеста, като някои се разграничиха от искането за оставка на министър Порожанов. След час преговори беше постигнато съгласие да има нов зам. министър за биопроизводството, както и наказания за експертите, създали спорната наредба.

Веселина Ралчева - Асоциация "Биопродукти": Ще има оставки на отговорните за целия хаос. На ниво дирекция и по-надолу. Той ще направи проверка кой забърка кашите.
;

Министър Порожанов потвърди, че в резултат на проверката, ако има виновни, те ще бъдат наказани. Той очерта промените, които ще се направят в спорната наредба за биопроизводството.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Да не се отнема направо или при еднократно нарушение на биологичен производител лиценза, другото е свързано с пробите. По това ще дебатираме отново, но ние трябва да имаме разумен брой проби, така че да се гарантира сигурността на качеството на предлаганата продукция.

След споразумението с Румен Порожанов, протестиращите биопроизводители се отказаха от шествие до МС.

Предупредиха обаче, че ако той не спази обещанията, са готови на нов протест, към който този път ще се присъединят и животновъдите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в регламента на наградите Аскеер
Промени в регламента на наградите "Аскеер"
Задържаните при спецакция „Просяци“ във Видинско остават в ареста
Задържаните при спецакция „Просяци“ във Видинско остават в ареста