НОВИНИ

13 браншови организации настояват за оставката на земеделския министър Порожанов

13 браншови организации, сред които производители на плодове, зеленчуци и картофи, както и биопроизводители, настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Мотивите са, че министерството няма политика за управление на техния бранш, пренебрегва исканията им, което води до щети и фалити. Земеделците се готвят за протестни действия в понеделник.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:26, 19.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Недоволните производители заявиха, че не могат да се разберат с Румен Порожанов, който заедно с екипа си показвал нежелание да работят заедно. Най-гневни са биопроизводителите, които протестираха наскоро срещу нова наредба, с която се въвеждат по-високи изисквания към тях и към фирмите, които ги сертифицират.

Милен Стоянов - Българска Асоциация "Биопродукти": Единственият вариант нещата да се оправят е да се премахне тази наредба и да се създаде нова или да се направи ремонт, но с наше участие - на всички, които сме заинтересовани.
;

От браншовата организация на производителите на плодове и зеленчуци заявиха, че едва оцеляват, и на практика страната ни от голям производител става вносител на плодове и зеленчуци.

Чавдар Маринов, Асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци: Искаме оставката на Порожанов, защото ако вървим така, до пет години българските плодове и зеленчуци ще изчезнат. И сега във веригите това, което се предлага, е турско, македонско и албанско. Няма политики, няма визии за управление. Секторът е на дъното.
;

Картофопроизводителите се оплакаха, че едва 1/3 от картофите на пазара у нас са българско производство, въпреки отличните условия, които имаме за тази култура.

Тодор Джиков - Национална Асоциация на картофопроизводителите: Ние сме наясно, че с оставка няма да решим проблема. Искаме сериозен диалог, искаме добра политика в сектор „Земеделие в планински и полупланински райони“.

Несъгласните с политиката на земеделското министерство ще протестират в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианската полиция арестува мъж, укривал кокаин в гробница
Италианската полиция арестува мъж, укривал кокаин в гробница
Журналистка беше убита в Северна Ирландия
Журналистка беше убита в Северна Ирландия