НОВИНИ

Телефонните измамници са присвоили 8 млн. лева през 2018 година

Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година. Арестуваната вчера група се състои от една фамилия, която била на най-високите нива в престъпната схема.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:08, 19.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Арестите бяха извършени на територията на Горна Оряховица, Букурещ и Прайова. За последните месеци те са успели да извършат "ало измами" за над 2 милиона лева. Това отчетоха на Национално съвещание на МВР в присъствието на премиера и главния прокурор.

Задържаните са действали основно от територията на Румъния, а в населените места, където са жертвите, са изпращали само куриери, които да взимат парите. Най-много измами са извършени на територията на София и Варна. Само през последните два месеца измамниците са прибрали над 150 000 лева от възрастни хора.

;
Иван Гешев, заместник-главен прокурор: От министър-председателя беше възложена на МВР, а от г-н Цацаров на специализираната прокуратура, да се промени подхода за работа по тези случаи. Досега оценката е, че се работи на парче, предвид това, че измамите са на територията на цялата страна.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Практиката показва, че е необходимо от една страна системен подход - тази операция е резултат именно на системен подход и връзка с чуждестранни партньори и правоохранителни служби и на първо място с оглед спецификата на конкретните престъпления, тези в Румъния.
Бойко Борисов, министър-председател: Не само да покажем, както първоначално в телефонните измами Гешев каза до мулетата, сега виждате цялата престъпна схема и аз се надявам и имотите на тези ще бъдат конфискувани и ако има начин да се обезвъзмездят тези хора, които са потърпевшите би било прекрасно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност преди мача ЦСКА-София и Левски
Засилени мерки за сигурност преди мача ЦСКА-София и Левски
Убитата жена в Северна Ирландия е журналистка
Убитата жена в Северна Ирландия е журналистка