НОВИНИ

Жители на село Белащица протестират срещу опасна септична яма

Жители на пловдивското село Белащица сезираха прокуратурата заради намираща се по средата на общински път септична яма. Хората твърдят, че от години са принудени постоянно да търпят силна миризма, а в последните дни съоръжението е започнало да прелива. За случая многократно са информирани множество институции, но резултат няма.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
07:24, 12.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Съоръжението е на повече от 40 години. Постоянно към него незаконно се присъединяват нови домакинства и то вече е с многократно изчерпан капацитет, твърдят хората. В същото време, според кадастралната карта на улицата, септична яма няма.

Милена Христова, адвокат: Тук, както виждате, е път. Хора, които случайно минават в района не могат да знаят какво се намира тук на този ъгъл и съществува вероятността да пропадне кола. Вътре в обраслия район е нещо като блато.

От Община Родопи заявиха, че ангажимент по поддръжката на съоръжението е на етажната собственост на някогашния военен блок, за чиито нужди някога е прокопана ямата. Домакинствата ще бъдат задължени със заповед.

Атанас Недевски, главен архитект на община Родопи: Живущите в блока да изградят водоплътна яма, в рамките на УПИ-то си, която да бъде съответно оразмерена и да бъде съответно почиствана периодично, за да не прелива.

Живеещите в блока обаче са на друго мнение.

Васил Василев, домоуправител: Собствеността на съоръжението е друга и търпи изясняване с министерство на отбраната. Към настоящия момент не е ясно ние или те са собственици на съоръжението.

Протестиращите пък настояват от общината да премахнат съоръжението.

Васил Георгиев: Решението на този проблем се нарича пречиствателна станция, която трябва да бъде изнесена в техния двор и по този начин да бъдат игнорирани всички незаконно включили се към септичната яма домакинства.

Живеещите в съседство с ямата са наели адвокат и ще заведат и дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Проданов, БСП: Очакваме мръсна и компроматна кампания за кмет на София
Христо Проданов, БСП: Очакваме мръсна и компроматна кампания за кмет на София
Шанс за живот: Какви са възможностите за лечение със стволови клетки у нас
Шанс за живот: Какви са възможностите за лечение със стволови клетки у нас