НОВИНИ

Шанс за живот: Какви са възможностите за лечение със стволови клетки у нас

Какви са възможностите за лечение със стволови клетки у нас и крие ли рискове подобна сложна медицинска процедура - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира д-р Иван Тонев, хематолог в Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки към НСБАЛХЗ.

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 12.09.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Трансплантацията на стволови клетки е утвърден начин на лечение, който се извършва в цял свят. Над 1 милион души са претърпяли трансплантация на стволови клетки, обясни д-р Тонев.

Д-р Иван Тонев, хематолог: Всеки, който има нужда от такова лечение, е потенциален кандидат, за него се търсят донори, защото намирането на съвместим такъв понякога е проблем. Много често могат да се ползват здрави дарители доброволци, които могат да дарят стволови клетки от костния си мозък или периферна кръв.

Лечението със стволови клетки е безплатно, то се финансира се от министерство на здравеопазването. В Александровска болница има обществена банка, в която са регистрирани около 1900 донора. Това обаче е малко на фона на други страни като Полша, например, отбеляза д-р Тонев.

Няма установени съществени рискове при процедурата, допълни медикът.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на село Белащица протестират срещу опасна септична яма
Жители на село Белащица протестират срещу опасна септична яма
Най-малко 2500 души са в неизвестност след урагана Дориан
Най-малко 2500 души са в неизвестност след урагана Дориан