НОВИНИ

Нено Димов: Ще променим екотаксите за новите и старите автомобили

Темата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо ниво, България постави темата, благодарение на европредседателство. Това е проблем, който се припознава от всяка една държава, свързан с благосъстоянието и здравеопазването. Той не може да намери единно решение. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 12.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

По думите му има различни причини за замърсяването на въздуха в Европа, като даде пример с Кипър, където имат проблем със завишени нива на фини прахови частици, идващи от Сахара.

Трябва да се вземат мерки на четири нива, призова министър Димов - европейско, национално, местно, лично.

Забраната да влизат дизелови автомобили на дадена територия води до изкривяване на пазара, коментира Димов. Според него това изкривяване трябва да бъде регулирано на европейско ниво като част от единния европейски пазар.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ще прегледаме промяна на екотаксите за автомобилите - за електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена.

Ще обхванем и тежки превозни средства, каза Нено Димов и допълни, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни. Ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Липсва политическа воля за електронните гривни за осъдените
Експерти: Липсва политическа воля за електронните гривни за осъдените
Йордан Божилов: Много е вероятно САЩ да ударят по военни сирийски обекти
Йордан Божилов: Много е вероятно САЩ да ударят по военни сирийски обекти