НОВИНИ

Обществено обсъждане решава бъдещето на залива Болата

Най-красивият български залив - Болата, може да бъде изваден от обхвата на защитените зони по Натура 2000. Общественото обсъждане започва в 10.30 ч. тази сутрин във Варна. В момента Болата е част от резервата „Калиакра", предложението е районът около плажа да стане част от защитената местност „Степите".

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 12.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Промените в статута на Болата бяха поискани от Община Каварна. В района на залива са местообитанията на тюлена монах, има и крайбрежни морски екосистеми. Под защитата на резервата „Калиакра“ обаче попадат също крайбрежната част на местност Болата, буните и пътя към плажа. Това е основният мотив за исканата промяна – зоната ще може да се развие туристически, тъй като на самия плаж край залива няма защитени видове, а включването ѝ в защитената местност „Степите“ ще я предпази от застрояване.

Георги Янев – кмет на Българево: Плажът Болата е единствен плаж за самото село, а ние де факто искаме само пясъчната ивица на плажа Болата, ние не искаме цялата местност.

Дори и при ограничения достъп през последните две години през лятото плажът беше пълен с туристи.

Дарина Команчева: Селото зависи от туризма, много основен фактор е Болата, единственото плажно място, което има в селото.

Липсата на поддръжка обаче доведе до конфликти и замърсяване на залива.

Йорданка Славова: Искам да имаме плаж и да се пази чистотата на плажа, защото миналата година беше направо ужасен ад.
Мая Чалъкова: Много хора тук искат Болата да си остане в такъв вид какъвто е. Девствена природа, каквато винаги е била, трябва да се помисли за паркоместа, защото там през лятото настъпва някакъв хаос.

Общественото обсъждане започва в 10 и 30 в сградата на варненската екоинспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 млн. лв. приходи от туристите по Великден на Северното ни Черноморие
4 млн. лв. приходи от туристите по Великден на Северното ни Черноморие
Протест в защита на Желяз Андреев
Протест в защита на Желяз Андреев