Деца в Русенско не ходят на градина, заради липса на възпитатели

Майки от град Глоджево, Русенско, недоволстват заради затворена яслена група. Вече месеци наред те са принудени да гледат децата си вкъщи, което ги лишава от възможността да работят. До проблема се стигна, след като през януари тази година бяха получени няколко сигнала за насилие над децата в градината. Тогава две от възпитателките напуснаха. И до този момент няма назначен нов персонал.

от Ива Колева
20:52, 11.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Трети месец Айше Солакова се разкъсва между грижите за 3-годишната си дъщеря и работата си. Споделя, че спасението е само в това детето ѝ да посещава ясла. Въпреки сигналите за насилие в детска градина „Здравец“, тя е готова да даде шанс. Но, оказва се, няма на кого.

Айше Солакова - майка: Плачевно ми е състоянието, направо ми се плаче. Трудно се справям - сутрин да ѝ приготвя закуска, да тичам на работа, няколко часа баща ѝ я гледа. Един ден направо ще се обадя и ще кажа, че няма да идвам повече на работа.

За да бъде нает нов персонал, трябва да има заповед на общинския кмет. Заповед е издадена на 29-и март. Но директорката на градината, Рефие Ралева, която отказа да застане пред камерата ни, все още не е назначила нови възпитателки.

Адем Хаджимемишев - кмет на град Глоджево: Според Инспекцията по труда директорът на градината трябва да назначава персонал в детската градина. Има и заповед от общинския кмет. На мен ми каза, че няма сестри - една има само, трябва още една.

И тъй като проблемът е голям и негодуванието на майките расте, със случая се захваща и председателят на Общинския съвет във Ветово. След няколко разговора с директорката той получава следното обещание:

д-р Мехмед Мехмед - председател на Общинския съвет в град Ветово: Даде уверение, че в рамките на 2 седмици ще назначи и помощен, и медицински персонал и яслената група ще заработи.

И ако това наистина се случи, 26 деца ще се върнат в яслената група в детска градина „Здравец“. Част от тях са посещавали психолог заради преживяното вербално насилие в заведението. А родителите им се надяват с новия персонал да не се стига до подобни проблеми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Тереза Мей: Сирийският режим е отговорен за химическата атака в Дума
​Тереза Мей: Сирийският режим е отговорен за химическата атака в Дума
ЕК предлага мерки за защита правата на потребителите
ЕК предлага мерки за защита правата на потребителите