НОВИНИ

Протестна подписка в Хасково срещу негодната за пиене вода

В Хасково започна протестна подписка срещу негодната за пиене вода. Повече от година, след като бяха открити завишени норми на уран и алфа активност във водата от чешмите, тя остава забранена за консумация. Сега хората настояват градът да се снабдява с питейна вода от близкия язовир "Тракиец". Подписката е организирана от Федерацията на потребителите и инициативен комитет.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
19:26, 11.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За получаване на вода от язовир "Тракиец" е необходима голяма инвестиция, защото съоръжението няма акт 16. Преди години водоподаването от там е спряно, защото са регистрирани десетократно завишени нива на манган. Сега са необходими ремонт на язовира.

Емил Георгиев, изпълнителен секретар на ФДП: Заедно с представител на Министерство на регионалното развитие ние ще влезем във връзка с фирми, които ще направят обследване на язовир "Тракиец", състоянието на пречиствателната станция, защото там има такава и от там нататък водната магистрала между язовир Тракиец и Хасково, която е 12-14 км.

По първоначална информация на експерти стойността на ремонтните дейности ще е между 4 и 5 млн. лв. В подкрепа на идеята в Хасково започна подписка. Само за 2 часа бяха събрани повече от 300 подписа. Година след като стана ясно, че питейната вода на Хасково е с завишени норми на уран и хората продължават да се притесняват.

Кемил Реджеп, жител на Хасково: Как ще пием, само се къпем с тази вода. Даже готвим с тези... - Ще купуваш - малките деца? - Малките деца да пият и да се тровят ли?

От Община Хасково съобщиха, че вече са готови 4 дублиращи кладенци. За да се въведат в експлоатация обаче е необходимо приемане на санитарно охранителните зони с протокол. За останалите 4 сондажа и двата водопровода са проведени обществени поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьори: Мостът на Е-79 преди Кресна е в много лошо състояние
Шофьори: Мостът на Е-79 преди Кресна е в много лошо състояние
Д-р Галинка Павлова за цените за медицинските изделия: Не са известни детайлите
Д-р Галинка Павлова за цените за медицинските изделия: Не са известни детайлите