НОВИНИ

Бойко Борисов към хората с увреждания: Реформата в ТЕЛК ще продължи

Премиерът Бойко Борисов успокои хората с увреждания, които протестираха пред Министерския съвет, че реформата в системата на ТЕЛК цели да спре източването на средства и по този начин да останат повече пари за тях. По думите му, реформата ще продължи, но съвместно с организациите на протестиращите - още от утре - точка по точка исканите промени ще бъдат обсъдени. От рано тази сутрин имаше многохиляден протест на хора с увреждания.

Александър Марков
от Александър Марков Мария Чернева
18:00, 11.04.2018
Чете се за: 02:41 мин.
У нас

1,7 милиарда лева е ресурсът в системата и корупционните схеми в ТЕЛК-овете трябва да спрат, обяви премиерът Бойко Борисов. И призова за диалог между хората с увреждания и работната група, която работи по промените в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността.

Бойко Борисов, министър-председател: Хората, които са на протеста, хората с увреждания - от години работим прекрасно с всичките им организации и разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници, защото това, което колегата Симеонов със своите експерти, министри в продължение на 5 месеца работи, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи, така че тези фалшиви ТЕЛК-ове, или източването на ресурс, да останат за тези, които действително имат нужда от това.

Държавата ще използва целия си ресурс, увери премиерът, за да пресече измамите в ТЕЛК-овете.

Бойко Борисов, министър-председател: Ни най-малко не сме мислели на някого да навредим. Точно обратното. Но хора, които не заслужават и са взимали тези пари и продължават да ги взимат, или има корупционни схеми в ТЕЛК-овете, това не може да продължи. Надявам се в следващите дни, в спокоен диалог... точка по точка, така както направихме със зърнопроизводителите, с борбата с контрабандата, със съсловните организации, в диалог да решим този проблем.

Как точно да се промени Наредбата или да бъде направена нова - от утре ще обсъждат социалният министър и организациите на хората с увреждания. И още: въвеждането на модела на СЗО за функционалността на човешкия организъм като база за оценка на хората с увреждания. Петков очаква протестиращите да обяснят подробно предложението си за реформа в ТЕЛК.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Предложението, което най-общо е направено, че тази оценка трябва да бъде комплексна и трябва да се осъществява от един орган, който да има мултидисциплинарен характер и съответно да извършва както медицинска експертиза, така и социална оценка, така и оценка на функционалността на хората с увреждания, така че бих желал да се развие по-подробно тази идея.

Другият проблем, който трябва да бъде обсъден - обвързване на интеграционните добавки с прага на бедност или с минималната работна заплата, както и да не се дават пари на ръка за медицински изделия за хора с увреждания.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Да се замени със заплащане съответно на тези медицински изделия, помощни средства и съоръжения на доставчиците директно, което ще ограничи сегашното нецелесъобразно и неправомерно изразходване на част от средствата.

Проблемът, по думите на министъра е, че сега не всички средства за медицински изделия се изразходват по предназначение.

;

Пристигнаха с автобуси от цялата страна. За първи път хора с увреждания се събират на толкова масов протест. При това гневът им може да се каже, че се разпали само от заявени намерения за реформи, т.е. от концепцията за оценка на работоспособността, която социалното министерство внесе в парламента по искане на депутатите. Концепция, някаква идейна рамка, намерения.

Единственото реално нещо е проектът за промени работата на ТЕЛК, който подлежи на обществени дискусии и промени. Знаете, че наредбата беше оттеглена вчера от здравното министерство, но концепцията - социалният министър няма как да я оттегли, тя е свършен акт, поискана, внесена, но от това нищо друго не е произтекло. Но пък премиера днес гарантира, че и концепцията и наредбата ще бъдат обсъдени с организациите на хората с увреждания точка по точка.

Ето подробностите от днешното заседание на кабинета:
;

За утре е обявен да го кажем начало на преговори с протестиращите. Доколкото знам, организаторите на протеста смятат да предложат кардинални промени, а не надграждане на съществуващата система, ще настояват за индивидуална оценка и истинско социално включване.


Калина Бонева: Ние сме тук за честна и открита реформа, която до момента не състоеше както трябва, с надеждата че някой трябва да разбере, че нещата трябва да са открити прозрачни.
Андриан Асенов: Искат да работим искат да ни премахнат пенсиите за това защото сме работоспособни, а никой не ни намира работа. Къде са хората които да ни намерят работа.
Веска Събева - председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към МС: Ще вървим към кардинални реформи, защото ние сме ги искали това, а се започна с някаква мимикрия на реформи.

Протестът днес даде ясен знак, че твърдо ще си отстоява правата. В интерес на истината национално представителните организации и до сега имаха възможност като членове на националния съвет за интеграция на хората с увреждания да отстояват интересите си. Но там диалогът явно е станал неефективен.

Освен това очаквам, че протестът все пак ще ускори промяната, защото от първата заявка за реформи в тази система от министър Ивайло Калфин, до сега - две години и три месеца - няма знак да има някакви реални действия.

Днес, заради протеста, кабинетът отложи разглеждането на една друга козметична промяна - реда за изписване на помощни средства за хора с увреждания. А тази промяна също трябва да се разглежда в един друг контекст - съобразен с начина, по който ще върви реформата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високо напрежение: Ще има ли сблъсък между САЩ и Русия заради Сирия?
Високо напрежение: Ще има ли сблъсък между САЩ и Русия заради Сирия?
ДРУГИТЕ новини:  Ал Ула посреща туристи
ДРУГИТЕ новини: Ал Ула посреща туристи