НОВИНИ

Спомен за Тончо Русев: Йорданка Христова и дует "Ритон" за големия композитор

На 20 април големият композитор Тончо Русев трябваше да навърши 86 години. Напусна ни малко преди рождения си ден, но остави тук, на зeмята, невероятната си музика. Започнал кариерата си като тромпетист, той свири в симфоничните оркестри на родния Бургас и на Софийската опера, после в Биг бенда на БНР и в оркестъра на "Балкантон". И в продължение на близо половин век пише песни за най-известните български изпълнители на поп музика, които му донесоха десетки национални и чуждестранни награди.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
17:27, 11.04.2018 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Песните му имат дълъг живот, той сякаш пишеше за бъдещето - думите са на Йорданка Христова. Ето какво каза още тя по телефона, тъй като в момента не е в София.

Йорданка Христова, певица: Тончо Русев много достойно стъпи на този висок постамент, който остави Йосиф Цанков в поп музиката. Той така стъпи, че остави не диря, а цяла магистрала. Той направи такива невероятни песни, без да се влияе от всякакви англосаксонски влияния, той влезе в душите на българите, в домовете ни, той твореше със сърце и душа.
Тончо Русев, композитор: Аз често не мога да спя нощем, защото ми звучи последната песен, която съм написал. Аз не работя като други композитори - стават, пият кафе и сядат на пианото, аз, докато душата ми не е развълнувана и не ми звучи нещо, аз не сядам въобще на пианото.

Пише песни, които веднага се запомнят и веднага се запяват. И остава един от най-големите познавачи на българската поезия.

Здравко Желязков, дует "Ритон": Това е талант, той познава шоу бизнеса еднакво добре, както и може да пише музика, а пък музика пише както по учебник - взима едно чудесно стихотворение и тогава му идват нотите, тогава му идва музата.
Катя Михайлова, дует "Ритон": Той освен невероятен мелодик, най-големият, бих казала, малко хора знаят, че той е правил невероятни аранжименти, когато е бил тромпетист в "Балкантон".

Може би и затова като никой друг е усещал индивидуалността на певеца и се е съобразявал с нея, обяснява Катя. Благодарение на това големите звезди на поп музиката създадоха истински шлагери.

Здравко Желязков, дует "Ритон": Той си е жив за нас, нищо не искам да казвам, нека да почива в мир, да си отпочива в мир, а пък ние да продължаваме да си го носим в творчеството.
Катя Михайлова, дует "Ритон": Поклон, поклон, поклон!

Светла му памет!

;

Поклонението пред големия български композитор Тончо Русев ще бъде в петък от 10:00 часа във фоайето на столичната зала "България". Опелото ще бъде в 13:00 часа в църквата "Св. Седмочисленици".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70% от пенсиониращите се 2021-2024 г. ще получат втора пенсия по-малка от 50 лв.
70% от пенсиониращите се 2021-2024 г. ще получат втора пенсия по-малка от 50 лв.
Вирджиния признава българския като чужд език в дипломите за средно образование
Вирджиния признава българския като чужд език в дипломите за средно образование