НОВИНИ

С 88 лв. увеличават заплатите на надзирателите и съдебните охранители

Утре синдикатите трябва да решат дали протестите в страната ще приключат окончателно. Това стана ясно след края на преговорите за разпределението на допълнителните 15 милиона лева, които кабинетът отпусна за възнаграждения на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:33, 11.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Финалните преговори за увеличението на заплатите в двете дирекции към Министерството на правосъдието продължиха повече от пет часа. След срещата стана ясно, че сумата за специфични условия на труд, която в момента е 95 лв., ще се изравни с тази на служителите на МВР, които получават със 100 лева повече.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: И тази сума в момента се начислява. Ще бъде получена от служителите с априлските им заплати, но считано от 1 януари 2018 г.
;

Останалите пари ще бъдат пренасочени към заплатите на младшия изпълнителски състав. По 88 лв. към основното възнаграждение ще получат близо 4000 служители от двете дирекции със задна дата от 1 март.

Христо Илков, председател на Синдиката на служителите в затворите: Макар и частично сме удовлетворени от резултата, който постигнахме.
Петко Чалъков, председател на синдикат „Охрана“: Този резултат е задоволителен към този момент, тъй като почти изравняваме служителите от МВР по заплащане за младши изпълнителския състав. Това са сътрудниците, водачите на специални автомобили и младши инструкторите.

На този фон от правосъдното министерство коментираха и поредното бягство на затворник. Този път в Пловдив. Полицията все още издирва 42-годишния Георги Танчев, който излежава едногодишна присъда за притежание на наркотици. Мъжът е на общ режим и от снощи е в неизвестност, след като не се е прибрал от работа.

Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието: Нашият контрол върху тези хора, докато те са на работа е практически невъзможен. Ръководителите на фирмите, в които те работят в някаква степен се ангажират да осъществяват някакъв контрол.

От министерството увериха, че беглецът скоро ще бъде върнат в затворническото общежитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага мерки за защита правата на потребителите
ЕК предлага мерки за защита правата на потребителите
Изслушването на Марк Зукърбърг пред Камарата на представителите на САЩ
Изслушването на Марк Зукърбърг пред Камарата на представителите на САЩ