НОВИНИ

Синдикатите на надзирателите ще продължат протестите, ако не се вземат мерки

Осми ден продължава издирването на избягалите рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Всеки ден в полицията получават десетки сигнали от граждани, но към момента те се оказват недостоверни. Заради бягството от затвора и пропуските в охраната след час министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".По-рано днес Синдикатите на служителите в затворите се събраха пред Централния софийски затвор, за да решат дали ще възобновят протестите си.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
12:12, 10.04.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Ивайло Григоров, член на Синдиката на служителите в затворите: Излизаме служители от всички затвори в страната, за да подкрепим колегите, които са били на смяна по време на бягството и да изнесем пред българското общество истинските причини за бягството. Именно нещата, за които сигнализираме 10 години подред. Липсата на хора и недостига на техническо обезпечаване. Колегите ми са си рискували живота и са реагирали доста адекватно на ситуацията. С пистолет на главата да се бориш с нападател мисля, че е доста мъжка реакция.
Цветан Михайлов, член на Синдиката на служителите в затворите: Ако не бъдат взети спешни мерки ние сме песимисти, че и в бъдеще можем да гарантираме реда и сигурността по начина, по който се очаква от нас.
;

Ако не се вземат мерки, синдикатите и всички служители на затворите ще продължат протестите, предаде репортерът на БНТ Цвета Младенова. Днес те за пореден път поставиха исканията си: увеличаване на щатната бройка на надзирателите в затвора, която по техните думи е под санитарния минимум, тъй като един надзирател отговаря за 120 затворници и дори повече; те искат да се подобри и техническото обезпечаване в затвора - металдетектори, скенер за хора. Надзирателите се обявиха в подкрепа на колегите си от Софийския затвор и застанаха зад позицията, че бягството на двамата затворници не е станало с помощта на служител.

;

Разказаха ни, че много лесно може да бъде вкарано оръжие - чрез дронове или през оградата, както и през товарните входове на затвора, от където се внасят строителни или битови материали, които се проверяват от един служител.

В писмо до институциите представителите на надзирателите настояват да научат за резултатите от разследването, за да могат да вземат адекватна позиция по случая.

;

Бягството, според надзирателите, е директно следствие от лошото им техническо обезпечаване и лошите условия за работа, за които алармират от десет години. Обещаните 15 млн. лв., за които правителството пое ангажимент, представляват 5% увеличение на възнагражденията, което според надзирателите не е достатъчно.

Първоначално те настояваха за 20% увеличение, но сега искат заплатите им да се изравнят с тези на останалите служители от сектор „Сигурност“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич
Бойко Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич
ФБР претърси жилището на адвоката на Тръмп
ФБР претърси жилището на адвоката на Тръмп