НОВИНИ

Необичайна изложба "Моята Индия" в СУ "Св. Климент Охридски"

Необичайна изложба "Моята Индия" има в СУ "Св. Климент Охридски" и ако попаднете в остъклената галерия "Алма Матер", ще се убедите в това. Тя е сътворена от индолозите в нашата Алма Матер. За нея разказват Даниела Кънева и операторът Денислав Кънчев.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
08:42, 30.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

-Защо Моята Индия?

Александър Богданов - индология, СУ, куратор на изложбата Не е моята Индия, а нашата Индия.

Той владее урду, хинди, санскрит, възпитаник, а сега преподавател в нашата Индология - известна като силна школа по света. Наши хора преподават в престижни университети в Ню Йорк, в Лондон, из Германия. Изложбата представя 21 образа на Индия - събрани по идея на Сашо - скътани лични късчета от страната, която всеки един от авторите пази в ума и сърцето си.

Те са индолози от Софийския университет. Вече 15-та година имат шанса да се преборят за едногодишна специализация в Централния институт по хинди в Агра, недалеч от едно от чудесата на света Тадж Махал. За всички тях това е първата истинска среща с Чудото Индия, чиито езици, история и култура са изучавали 4 години, но не е без значение, че носят академично знание, когато стъпват на земята, в която при неизброимите богове от всички религии в света, Върховният бог е Богът на познанието.

Н.Пр. Пуджа Капур - посланик на Индия : Мисля, че е не само оригинално, но и очарователно да видя вълнуващите спомени, които млади български студенти са запазили с различни средства от обучението си в Агра. Надявам се, че това е една връзка, която тези млади хора градят с Индия, която те ще носят до края на живота си и ще стигне до всеки един от нас.

- Това е тяхната Индия, а каква е вашата Индия?

н.пр. Пуджа Капур - посланик на Индия в България: Тази, в която миналото, сегашното и бъдещето се сливат в едно и изграждат една сложна и в същото време очарователна реалност, затова я наричаме "Невероятната Индия".

Фотографии, колажи, текстове и видеомонтажи, които ви повеждат на едно необикновено пътешествие и ви срещат с някои от безбройните лица на тази необятна земя. Наричат я неслучайно Субконтинента и "melting pot" - казан, в който се сливат различни култури - на местните и на завоевателите във времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София започна Балканският отворен шампионат по петанк
В София започна Балканският отворен шампионат по петанк
Археологическия музей в Бургас представя най-старото злато в света
Археологическия музей в Бургас представя най-старото злато в света