НОВИНИ

Непоказвани творби на Илия Бешков в Софийската художествена галерия

Няколко галерии в страната и частни колекционери обединяват своите усилия, за да съберат 180 рисунки на големия художник в изложбата "Свян и страсти". Провокативни, саркастични, но нарисувани с обич към героите, произведенията на Илия Бешков разказват за неговия живот и важните политически събития на времето. Репортаж на Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:50, 19.09.2017
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Тази изложба предупреждава още от вратата - който се чувства непорочен, да не влиза! Защото по стените ни посрещат "скъпоценностите и тайните" от чекмеджето. След военния преврат през 1934 година цензурата спира левите вестници, в които Илия Бешков публикува политическите си карикатури. Тогава той започва да рисува всичко, което човеците вършат, въобразявайки си, че не могат да бъдат разкрити.

Kрасимир Илиев, куратор на изложбата: От една страна рисува със сарказъм, от друга страна рисува, за да се изповяда. Той е търсач на истината за човека. Човекът трябва да бъде разкрит, но едновременно с това трябва да разкрие и себе си, защото той е един от човеците.

Еротика, тайни, желания и недъзи. Чрез изкуството Илия Бешков изобличава привидния морал, но докато иронизира безпощадно обществото, художникът не забравя, че е част от него. Героите носят страсти и печал от живота, а това ги прави безсмъртни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът награди участниците в уникална археологическа експедиция в Черно море
Премиерът награди участниците в уникална археологическа експедиция в Черно море
25 години Юридически факултет в Пловдивския университет
25 години Юридически факултет в Пловдивския университет